Adventní tržiště na náměstí v Českých Budějovicích už je otevřené. Hned ho zaplnily stovky lidí

20. listopad 2023 08:42

Rozzářené oči dětí, úsměvy při setkání s přáteli, spousta dobrot i možných vánočních dárků. To vše patří k adventním trhům v Českých Budějovicích. Začaly o víkendu na náměstí Přemysla Otakara II. a hned po otevření přilákaly stovky lidí. Osmdesát stánků má novou podobu, poprvé je součástí řemeslná ulička a vánoční pohádkový strom, ale nechybí ani tradiční lákadla jako kluziště a vyhlídkové kolo.

Místo u nového pohádkového stromu bylo v obležení, protože českobudějovický sokolník Petr Čtvrtník tu ukazoval dvě sovy pálené.

Jan Černík přijel na adventní trhy do Českých Budějovic ze Srnína na Českokrumlovsku. „Jezdíme sem jednou ročně se synem, na kolo, na Černou věž a tak dále,“ popsal.

Novinkou je řemeslná ulička u vánočního stromu. Háčkované hračky a domečky ze dřeva tu prodávají Ludmila a Kristýna Voldřichovy. „Je určitě lepší, že letos můžeme mít tenhle obchůdek. Lidé přijdou až dovnitř a můžou si zboží lépe prohlédnout než ve stánku,“ pochvalovaly si.

Punč na tržišti ochutnaly Lilia Kochwarska a Michaela Hofbauerová. „Přijely jsme na výlet z Prahy. Tam vlastně nic takového není, tady to spíš připomíná atmosféru v Německu,“ komentovaly.

Na vyhlídkovém vánočním kole se svezly sestry Jana a Veronika. „Krásný výhled, moc hezké. Stojí to za to, je to krásné naladění na Vánoce. Těšíme se, až bude otevřené i kluziště,“ řekly.

Kluziště u Samsonovy kašny na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích se bruslařům otevře 24. listopadu. Kulturní program na pódiu odstartuje 27. listopadu.

Spustit audio

Související