Černý čaj se pije už 2700 let, českou specialitou je pití čaje s rumem

Černý čaj pro někoho naprosto obyčejný nápoj. Ovšem opak je pravdou, černý čaj je nápoj, který v mnoha ohledech velmi pozitivně působí na náš organismus. Je ale nutné umět ho správně připravit.

„Já bych řekla, že černý čaj je jeden z těch nejjednodušších na přípravu, protože nemusíte hlídat teplotu vody. Stačí, když převaříte vodu a černý čaj rovnou zalijete,“ říká Jolana Vaverková majitelka ústecké čajovny U Vysmáté žáby. „Není to jako u zelených, kde se čaj přelívá 70 stupňovou vodou, u japonských čajů je to dokonce 50 stupňovou vodou. Takže černý čaj je jednoduší v této přípravě, nicméně se musí dávat pozor na to, jak dlouho se louhuje.“

Správný čas

Černý čaj by se měl zpravidla louhovat dvě až tři minuty, pokud chceme, aby nás čaj povzbudil a pět minut pro působení na zažívání. Pokud je louhování delší černý čaj zhořkne. „Většinou jsou to tři minuty, ale hodně záleží jaký je to čaj, z jaký je to sklizně, z jaký je to zahrady. Takže jedna až tři minuty určitě,“ popisuje Jolana Vaverková.

Černý čaj obsahuje jako hlavní účinnou látku tein. Tein je v podstatě stejný jako kofein, s tím rozdílem, že jeho účinky jsou mírnější a delší. „Kafe vás nabudí, ale rychle spadnete,“ dodává Jolana Vaverková. „Proto lidé pijou i pět, šest kafí za den. Kdežto ten čaj vás nabudí zlehka a vlastně táhnete se dál. Proto vlastně pít černý čaj někdy v osm večer a chtít jít v deset nebo jedenáct spát, je nesmysl.“

Příprava čaje

Česká čajová specialita

Lidé si v průběhu let začali černý čaj i vylepšovat například přidáním mléka. Pití černého čaje s mlékem a cukrem je v našich končinách převzato z Anglie. Angličané takto tradičně popíjejí svůj Earl Grey. Když se do čaje přidá mléko, charakter čaje se dramaticky změní. Mléko obsahuje poměrně velké množství přírodních cukrů a tak černý čaj přirozeně mírně osladí, i když nepřidáte žádné další sladidlo.

V čaji se také vážou třísloviny, sloučeniny zodpovědné za hořkou chuť, svíravý pocit v ústech a tmavou barvu. Přidání i malého množství mléka má tendenci drasticky snížit hořkost a trpkost čaje a to je jeden z hlavních důvodů proč lidé mléko do čaje přidávají.

Další velmi oblíbenou kombinací je pití čaje s cukrem a citrónem. Černý čaj s citrónem a cukrem je v Anglii méně známy, u nás, ale tato kombinace dokonale zdomácněla. Provozovatelka ústecké čajovny U Vysmáté žáby Jolana Vaverková vzpomíná i na pití černého čaje u své babičky: „Naše babičky, když nám dělaly Pigi čaj s cukrem a citrónem a je tady ještě jedna tradice. Čaj s rumem.“

Servírování čaje

Černý čaj přivedla na svět náhoda

Objevení čaje jako povzbuzujícího nápoje sahá až do doby zhruba 2700 př. n. l., kdy si tehdejší čínský císař vařil vodu a spadly mu do ní lístky čajovníku. Ve výsledném nápoji pak objevil onu povzbuzující sílu čaje. Ovšem historie černého čaje se datuje do 16. století.

Legenda praví, že za vznikem černého čaje stojí armáda procházející čínskou provincií Fujian. Vojáci obsadili továrnu na výrobu zeleného čaje a během svého pobytu nechali veškerou zásobu čajových lístků uschnout na slunci. Když potom armáda z továrny odešla a provoz výrobny se měl znovu spustit, bylo dělníkům líto zásoby čaje vyhodit. Proto zkusili tmavé a zcela vysušené lístky ochutnat a tak vznikl černý čaj.