Budvar stěhuje do nového ležáckého sklepa 24 obřích tanků

10. květen 2018 15:15

Veliké nerezové nádrže na ocelových nohách stěhuje do svých nových ležáckých sklepů Budějovický Budvar. Do jednoho tanku se vejde 2100 hektolitrů piva, při celoročním provozu tak dokáže produkcí vyrovnat výstav celého menšího pivovaru.

Stěhování zajišťuje jeřáb, který vysoko přesahuje střechy pivovaru. V objektu je připraven montážní otvor, do kterého se velké tanky zasunují. To ještě ručně korigují dělníci, kteří jsou připoutáni k zábradlí.

„Tanky míří do objektu bývalých spilek, kde jsme postavili nový ležácký sklep, v pořadí číslo tři,“ upřesňuje Dalibor Čáp, ředitel techniky Budvaru.

Stěhování obřího tanku na 2100 hektolitrů piva do nových sklepů Budějovického Budvaru

Celkem přijede do Budějovic 24 obřích tanků, které se jako vzducholodě přenesou přes střechy přímo do pivovaru. „Umožní nám to rozšířit kapacitu sklepa zhruba o dvacet procent. Už dlouhodobě se pohybujeme na hranici kapacity, takže všechny tyto investice potřebujeme, abychom mohli Budvar dál rozvíjet,“ vysvětluje ředitel Petr Dvořák.

Výrobu i transport obřích ležáckých tanků má na starost firma ZVU strojírny. Stěhování první nádrže sledoval ředitel Martin Kovář. „Má to dopravní omezení. Byli jsme limitováni výškou, proto jely tanky otočené o 90 stupňů, a jsou potřeba policejní doprovody, povolení a tak dále. Je to poměrně dlouhý proces zajistit dopravu,“ popisuje.

Stěhování obřích tanků do sklepů Budvaru potrvá ještě 14 dní. Zkušební provoz by měl začít v září.

Stěhování obřího tanku na 2100 hektolitrů piva do nových sklepů Budějovického Budvaru
autor: Martin Pokorný

Související