Budějovice mají novou vyhlášku o nočním klidu

10. únor 2006

Českobudějovičtí zastupitelé schválili vyhlášku o ochraně veřejného pořádku, která vymezuje noční klid od 22:00 do 06:00. Norma, jež by tento pojem vymezovala, dosud v Českých Budějovicích chyběla a město tak za rušení nočního klidu nemohlo nikoho trestat. Nová vyhláška také zakazuje parkování na veřejné zeleni a vylepování plakátů mimo určená místa.

"Například v tomhle městě chybí nějaká regulace - plakáty a výzvy se lepí všude. Momentálně je to nepostižitelné," řekl ČTK vedoucí správního odboru magistrátu Václav Suchopár. S novou vyhláškou už budou moci lidé lepit reklamy či letáky jen na vyhrazené plakátovací plochy.

Vyhláška také zakazuje vjíždění a odstavování vozidel na plochách veřejné zeleně. "Množí se to jak houby po dešti. Lidé nemají kde parkovat, tak vjíždějí třeba na upravené záhony, na trávníky, pod strom a podobně," dodal Suchopár. Podle něj tak vznikají zbytečné náklady firmám, které mají úpravu veřejné zeleně na starosti. Za porušení nočního klidu může magistrát uložit lidem jen nízkou pokutu. "Sankce je tam buď napomenutí nebo pokuta do 1000 korun, což je v dnešní době spíše symbolické," podotkl Suchopár. Za vjezd na zeleň a vylepování plakátů mimo vyhrazené plochy však může město vyměřit pokutu do 30.000 korun.

Nová vyhláška by měla vyřešit i nedostatek takzvané psí vyhlášky, v níž chybělo nařízení, že průvodci domácích zvířat jsou povinni po nich neprodleně odstranit exkrementy.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio