Bonsaje

9. září 2011

V Zahrádkáři budeme tentokrát mluvit o bonsajích. Ale ještě než se dostaneme k praktické stránce věci, podíváme se v krátkosti do historie těchto rostlin.

Asi většina z nás si bonsaje spojuje s Japonskem, ale ve skutečnosti tomu tak pravděpodobně není. Existuje více vysvětlení o tom jak, kde a kdy se začaly pěstovat první bonsaje a kdo byl vlastně tím, kdo přesadil stromek do misky a začal jej v ní dlouhodobě pěstovat a tvarovat.

Jedna z historických zpráv hovoří o tom, že toto umění vzniklo pravděpodobně v Číně a i sem možná bylo přivezeno odjinud. Přinést stromek k panovníkovi v jeho nemoci se zdálo jednodušší než panovníka nést za stromkem a tak ho potěšit ve chvílích kdy nemohl vycházet ven - takto prý vznikla filosofie pěstování bonsají, ale je to jen domněnka, kterou už dneska nikdo nepotvrdí, ale ani nevyvrátí.

Možná si říkáte, že koupě takové bonsaje je docela finančně náročná záležitost. My vás ale vyvedeme z omylu. Hanka Šoberová se zajímala o to, zda je možné vypěstovat si bonsaj sami a pokud možno levně. Odpověď hledala u Pavla Chlouby.

0:00
/
0:00
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.