Bezlepkové beránky a další pečivo nabízí pekařka ve Volarech. Recepty každý rok znovu testuje

29. březen 2024 14:04

Beránci, mazance nebo jidáše v různých variantách zdobí velikonoční stoly. Trochu složitější to mají lidé, kteří musí ze zdravotních důvodů dodržovat bezlepkovou dietu. Jsou odkázaní na vlastní schopnosti, nebo speciální pekárny. Jedna taková je ve Volarech na Prachaticku, jmenuje se Šumavské mlýny.

Pekařka Markéta Rohelová nabízí například šlehaného beránka s rozinkami. „Příprava na Velikonoce znamená zase po roce otestovat všechny recepty, jak nám budou fungovat, protože každý rok se mouka trošku změní, pokaždé je ze sklizně trochu jiná. Takže pečeme podle všech receptů, postupně zkoušíme, jak se to chová, jak to vypadá, jak dlouho to vydrží čerstvé,“ popisuje.

Kromě beránků bude péct i další pečivo v bezlepkové variantě. „Teď jsme dokončili testování vánoček, které nám v lednici fermentovaly pět dnů. Děláme to speciálně kvůli tomu, že vánočkové těsto má vysoký obsah droždí a ne všem zákazníkům to dělá dobře,“ říká Markéta Rohelová.

Bezlepkové pečení vyžaduje zkušenosti, těsto se od běžného liší svou konzistencí. „Tam, kde běžný pekař začíná s hydratací těsta, my se ani nepodíváme. Většinou je to hodně tekuté a člověk si s tím skutečně musí vyhrát. Musí se to naučit. Asi nejdůležitější rada je dávat těsto alespoň na chvíli do lednice, to s konzistencí hodně udělá a pak se s tím lépe pracuje,“ popisuje Markéta Rohelová.

Čtěte také

Podnikat začala v době covidu. „Když přišla taková ta vlna, že si budeme vyrábět všechno sami, napadlo mě, že si otevřu vlastní pekárnu. Péct umím od dětství, nějaké recepty mám, zkušenosti s bezlepkovou stravou mám bohužel hodně dlouho, takže to chtělo spíš jenom správné popostrčení od manžela,“ vypráví.

O vlastním podniku podle svých slov snila už jako malé dítě. „Když jsem viděla jeden díl Krtečka, kde zachraňoval vajíčko ve velké továrně, říkala jsem si, že tohle bych chtěla mít – takovou továrnu, ty stroje, všechno. Nešlo o tu záchranu vajíčka, ale o tu mechanizaci, technologie a možnost něco vyrábět a přispět společnosti,“ usmívá se Markéta Rohelová.

Bezlepkovou dietu musí dodržovat například lidé s celiakií nebo alergií na lepek. Nesmí jíst obiloviny, jako je pšenice, žito, ječmen nebo oves, a to ani ve stopovém množství.

Spustit audio

Související