Bechyňské náměstí se dočká rekonstrukce

26. duben 2005

Bechyně na Táborsku plánuje rekonstrukci náměstí Tomáše Garrigua Masaryka. Celková oprava by si vyžádala zhruba 40 milionů korun. Architektonickou studii město představí příští týden, řekl ČTK starosta Jaroslav Matějka.

První veřejná prezentace studie městu napoví, jakým směrem se má při rekonstrukci náměstí vydat. "Já se nedomnívám, že by tady mělo dojít k výraznějším změnám," uvedl Matějka. Měly by se upravit už jen drobnosti. Největší slabinou současného náměstí jsou povrchy. V minulosti bylo nejprve vydlážděno takzvanými kočičími hlavami, poté jej kryl asfaltový povrch. Asfalt se však postupem času rozpadl. "Je to taková dlouhodobá bolest Bechyně - vzhled náměstí právě kvůli povrchům," řekl Matějka. Opravu potřebuje také poničená a propadlá kanalizační síť pod náměstím a v okolí.

Začátek oprav závisí na získání peněz, které jsou podle Matějky největším problémem. Bechyně, která hospodaří s ročním rozpočtem 87 milionů korun, zdroje financování teprve hledá. Bez dotací se podle Matějky město s 5600 obyvateli neobejde, zvažuje podání několika žádostí.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio