Až 10 tisíc korun pošle město Písek obyvatelům, kteří na svém pozemku založí dešťový záhon

28. květen 2024 07:50

Motivovat lidi k lepšímu hospodaření s dešťovou vodou chce město Písek. Proto zájemcům nabízí deset tisíc korun na vytvoření záhonu, které ji bude zadržovat. Město už to vyzkoušelo například v místní části Hradiště.

„Aby dešťový záhon plnil svoji funkci, musí být správně utvořen. Musí mít konstrukční vrstvy,“ vysvětluje koordinátor městské zeleně v Písku Ondřej Kofroň u záhonu v místní části Hradiště.

„Na spodku dešťového záhonu zpravidla bývá hrubší kamenivo, které je postupně vrstveno jemnější frakcí, doplněno i substrátem, do kterého se trvalky sází. A ty jsou následně zamulčovány jemným štěrkem,“ upřesňuje.

Další možností, jak zabránit odtoku vody do kanalizace, je takzvaný průleh. „Zasakovací průleh tvoří vrstva hrubého kameniva, přibližně metr vysoká, a na dně se nachází drenážní potrubí, které přebytečnou vodu odvádí do blízké šachty. A také se odsud následně vsakuje do blízkého okolí,“ vysvětluje Ondřej Kofroň.

Čtěte také

Každému, kdo dešťový záhon nebo průleh na svém pozemku založí, nabízí město příspěvek až ve výši 10 tisíc korun. „Vycházíme z mapy teplotní zranitelnosti, která nám ukazuje, že řada míst ve městě je přehřátá. Zároveň v takových místech často bydlí populace, která je tím teplem nejvíce ohrožovaná. Tato opatření na soukromých pozemcích mohou zlepšit mikroklima, mohou snížit teplotu a zlepšit zadržování vody,“ uvádí vedoucí organizační složky Smart Písek Miloš Prokýšek.

Město poskytne zájemcům o dešťové záhony a zasakovací průlehy nejenom finance, ale také návod, jak tato opatření proti suchu vytvořit. „Občanům poskytneme vzorové dokumentace, kde na řezu budou moci vidět přesné vrstvy a jejich mocnosti,“ doplňuje Ondřej Kofroň.

Pravidla pro získání příspěvku na opatření proti suchu najdou lidé od června na webových stránkách města Písek.

Spustit audio

Související