ADRA zrušila jihočeskou pobočku

19. listopad 2003

V Českých Budějovicích přestalo působit občanské sdružení ADRA. Podle dnešní jihočeské přílohy deníku Mladá fronta Dnes (MfD) je jihočeská pobočka sdružení, které si v kraji získalo dobré jméno zejména díky pomoci při povodních, od října zavřená. "V Praze nám vedení řeklo, že na nás nejsou peníze," řekla deníku Věra Hrubá, která pro společnost ADRA v jižních Čechách pracovala.

Náklady na činnost jihočeské pobočky si přitom zdejší dobrovolní pracovníci dokázali z velké části zajistit sami. Pomáhal jim krajský úřad, magistrát města i úřad práce. "Z rozhodnutí vedení občanského sdružení byla k 30. září ukončena činnost ADRA jižní Čechy v Českých Budějovicích," cituje MfD webovou stránku charitativní organizace. Vedení společnosti zavřelo jihočeskou pobočku i přesto, že ještě neskončily všechny projekty, které zajišťovala. ADRA navíc musela vracet dotace, které získala od krajského úřadu, a ztratila výhodnou možnost nájemní smlouvy, kterou jí nabídlo město, připomíná list. "Město nám opravdu velmi výhodně pronajalo prostory. Smlouvu radnice podepsala 10. září. Krajský úřad nám přispěl více než 20.000 korun na vybavení kanceláře a úřad práce byl ochoten zaplatit pro čtyři lidi potřebnou rekvalifikaci na projekt krizového centra a celý rok jim platit mzdy. Více než 10.000 korun měsíčně bychom ADRU nestáli," uvedla dobrovolná pracovnice a bývalá zaměstnankyně ADRY Jana Popelková. Pracovníci pražského centra občanské společnosti tvrdí, že jihočeská pobočka ukončila činnost také proto, že již splnila své úkoly po povodních. "Když došly peníze a nějak to v daném regionu zvládli, tak to tam postupně všechno skončilo. Někde v srpnu, jinde v září," uvedla Daniela Plechatá.

ADRA na jihu Čech ještě nyní dokončuje projekt Obnova bytového fondu odstraňující následky loňských povodní, na který získala finanční prostředky díky grantu Jihočeského kraje.

autoři: čro čb , MfD | zdroj: ČTK
Spustit audio