8 tipů na čtení na dovolenou. Sáhněte po biografiích i vtipných příbězích

22. červen 2017

Kterými knihami si zpestřit volné chvíle na dovolené? Knihovnice čtyřdvorské pobočky Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích Václava Medalová Hůdová má opět pár tipů. Tentokrát vybrala i několik biografií, protože o tento žánr je poslední dobou stále větší zájem.

Václav Kahuda: Houština
Biografie českého básníka a prozaika je vhodná pro trochu náročnější čtenáře. Je jazykově krásná, napsaná zajímavým způsobem, možná trochu jiným, než jsme zvyklí teď běžně číst. Autor popisuje své pražské dětství a poté i dospělost. Než vůbec mohl biografii napsat, prošel různými zaměstnáními, jak už to v dobách minulých bylo. Jako vyučený štukatér opravoval fasády historických domů, pak byl nočním hlídačem, dělal strojníka v čistírně odpadních vod, ale i hrobníka a kotelníka. Ta houština, kterou se musel prodrat k této knize, byla určitě spletitá a náročná, nicméně knihu doporučuji.

Corinne Hofmann: Dívka se žirafím krkem
Biografická kniha spíše pro dámy. Myslím, že většina čtenářek zná předchozí knihy Corinne Hofmann o bílé Masajce, které popisovaly její život mezi domorodci. V této nejnovější knize vypráví o svém dětství, dostává se ke svému dospívání, kdy ten žirafí krk byl spíše handicapem, protože právě kvůli němu se stala posměchem spolužáků.

Terry Pratchett: Fantastická duše
Biografie spisovatele Terryho Pratchetta je velice zábavným a milým čtením. Shrnuje nejen jeho pozoruhodný život, ale popisuje i celou řadu jeho knih a trochu je dává do souvislosti právě s jeho životem. Myslím, že tato kniha osloví nejen skalní fanoušky, ale je čtivá i pro čtenáře, kteří ho zatím vůbec neznají.

Pavel Vorel: Povídky z baru: aneb Woody, pudy a jiný prudy
Veselé, občas i vážné zážitky jednoho krizí středních let zmítaného „týpka“ a jeho ženy, která je majitelkou baru. V tom baru se scházejí podobné existence jako hlavní hrdina, probírají svoje problémy, denní zážitky a tak vůbec život. V knize je použitý hodně slangový jazyk, vyskytují se vulgarity, což by mohlo někoho od čtení odradit, ale myslím, že hlavně pány povídky mohou svým stylem a obsahem bavit.

Erlend Loe: Doppler
Příběh muže, který zažívá krizi středního věku a při jedné nehodě na kole si uvědomí, že už nechce žít tak jako dosud. Opustí manželku, děti, konzumní způsob života a rozhodne se žít v lese, zcela mimo civilizaci. Příběh je mírně absurdní, nicméně velmi vtipný. Lidskou osamělost a protest proti většinové konzumní společnosti podává s nadhledem.

Anna Bolavá: Ke dnu
Autorka je známá jako držitelka ceny Magnesia Litera za svou prvotinu Do tmy. Ta je mezi čtenáři velice žádaná. Nová kniha míří do detektivnějšího žánru. Setkáme se s postavami z předchozí knihy, předmětem příběhu je mrtvé tělo manželky lékaře Marka Diviše.

Petr Jarchovský: Zahradnictví
Knihy spojené s filmy, ať už jsou předlohou nebo naopak vycházejí teprve po filmu, jsou mezi čtenáři oblíbené. Zvlášť se to týká naší domácí tvorby. Pokud si ještě někdo nezašel do kina a spíš by příběh, který předchází Pelíškům, chtěl poznat v knize, tak Zahradnictví je to pravé. Navíc kniha shrnuje všechny tři filmové díly dohromady.

Jeff Kinney: Deník malého poseroutky 11 - Všechna sláva
Jedná se již o jedenáctý díl série, ale syn mi potvrdil, že si pořád drží svou zábavnou a vtipnou notu. Pro děti se tyto knihy stávají záležitostí na jedno odpoledne, protože se od nich nemohou odtrhnout.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio