40 nových případů Covid-19 na jihu Čech přibylo, jeden nemocný se uzdravil, aktuálně pozitivních je v kraji 282 osob

3. září 2020 05:00

Ve středu zaznamenali hygienici na jihu Čech nejvyšší mezidenní nárůst potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 od vypuknutí pandemie. Od úterního do středečního večera vyšetřily laboratoře v jihočeském regionu 429 vzorků, z toho bylo 40 pozitivních. K nemocným přibylo sedmnáct žen a třiadvacet mužů.  

„V jedenácti případech šlo o kontakt s potvrzeným případem v rodině a v pěti s již dříve pozitivně testovanou osobou na pracovišti, prakticky tedy šlo o přesun těchto osob z karantény do nařízené izolace. Dvě osoby se infikovaly při léčebném pobytu a to opět ve Františkových Lázních, ty se v posledních dnech objevují jako místo se zvýšeným rizikem přenosu opakovaně. Další čtyři se infikovali v Praze, jedna osoba v Kutné Hoře, jedna na slavnostech piva na Táborsku a další při turnaji ve stolním tenise na Jindřichohradecku.

Čtěte také

Celkem sedm nových případů se týkalo cizinců, čtyř občanů Ukrajiny, dvou Rumunů a jednoho Itala, kteří byli s pozitivním výsledkem testováni po příjezdu do České republiky. V posledních devíti případech se nám do večera zdroj nákazy zatím nepodařilo přesně zjistit a šetření dále probíhá,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Hygienici také ve středu zaznamenali nezvykle vysoký počet nových případů v několika místech na Táborsku, celkem čtrnáct.

Ze stávajících 282 aktivních případů COVID-19 na jihu Čech je jich aktuálně evidováno 96 na Českobudějovicku, 53 na Táborsku, 44 na Strakonicku, 29 na Prachaticku, 26 na Jindřichohradecku, 21 na Písecku a 13 na Českokrumlovsku.

„Z toho jde ale o pět zahraničních pracovníků, zachycených při příjezdu do republiky. Uvidíme tedy v příštích dnech, zda jde o náhodný souběh nebo zda se tento trend na Táborsku v dalších dnech potvrdí,“ doplnila Kvetoslava Kotrbová.

Relativní výskyt (počet pozitivních případů na 100 tisíc obyvatel regionu), byl ke středeční 18. hodině 113,18 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

„Pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 28 073 osob. V povinné karanténě se k středeční 18. hodině nacházelo 267 osob. Počet vyšetřených samoplátců v regionu se ve středu zvýšil o 99 na celkových 6 488,“ konstatovala epidemioložka jihočeské KHS Jitka Luňáčková.

Podle verifikovaných dat KHS bylo ve středu večer na jihu Čech pozitivních od začátku epidemie 337 žen a 392 mužů. Z celkových 729 dosud potvrzených případů je 180 z Českobudějovicka, 129 z Táborska, 123 z Prachaticka, 103 ze Strakonicka, 72 z Jindřichohradecka, 71 z Písecka a 51 z Českokrumlovska. Mezi pozitivně testovanými v kraji je kumulativně 42 dětí ve věku do 14 let. 151 nemocných je v kategorii od 15 do 24 let, 131 v kategorii od 25 až 34 let, 124 v kategorii od 35 do 44 let, 112 v kategorii od 45 do 54 let a 85 v kategorii od 55 do 64 let. Celkem 84 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+.

Od 1. září nově platí na celém území ČR opatření Ministerstva zdravotnictví, týkající se mimo jiné povinnosti nošení roušek v některých veřejných institucích, zdravotnických a sociálních zařízeních a podobně. Vzhledem ke každodennímu značnému nárůstu nových případů v posledních dvou měsících jihočeští hygienici jednoznačně doporučují preventivní nošení roušek i nad rámec těchto opatření. Především v uzavřených místech s větší koncentrací lidí a kvůli ochraně osob v rizikových skupinách, tedy vždy při kontaktu se staršími nebo nemocnými osobami.

V jižních Čechách se v současné době mohou samoplátci nechat testovat v odběrových místech všech jihočeských nemocnic s výjimkou českobudějovické. V krajském městě najdou odběrové místo v laboratořích Synlab v ulici U tří lvů.  Laboratoř Nextclinics znovu testuje samoplátce ve stanu u hlavního vchodu do areálu výstaviště v Husově ulici. Odběry jsou prováděny bez předchozího objednání od pondělí do čtvrtka vždy od 8 do 14 hodin. Synlab už testuje také v Českém Krumlově.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: KHS Jihočeského kraje
Spustit audio