Zoo v Táboře jde do dražby, návštěvníci tam zatím mohou chodit bez omezení

23. duben 2014

Zoologická zahrada v Táboře jde dnes do dobrovolné dražby. Její akcionáři tak chtějí řešit ekonomické problémy. Vyvolávací cena za dvacetihektarový areál s osmdesáti druhy zvířat je šedesát pět milionů korun.

Dražba se koná dnes před polednem. Pro návštěvníky se zatím nic nemění. „Zatím to je otevřené, zatím to furt běží,“ potvrdil jeden z pracovníků zahrady.

Jak dlouho tento stav potrvá, napoví právě dnešek. Jeden z majitelů zoo Libor Hrubý přiznává, že se zahrada ocitla ve vážných ekonomických problémech. Akcionáři je chtějí řešit právě prodejem zahrady v dražbě.

„V případě, že bude dražba úspěšná, tak budou z jejího výtěžku především uhrazeny všechny závazky společnost a i doufáme, že zoologická zahrada bude fungovat dál. V případě, že se tak nestane, tak to bude směřovat k tomu, že zoologická zahrada zanikne,“ uvedl Hrubý.

První problémy Libora Hrubého začaly loni na podzim, kdy jej policisté obvinili, že nezaplatil stavbu restaurace a penzionu, které jsou součástí areálu zoologické zahrady. Škoda podle policie dosáhla 46 milionů korun.

Hrubý se pak postupně neúspěšně pokusil zoo prodat Jihočeskému kraji a městu Tábor. Dnes to zkusí v dobrovolné dražbě.

Areál Zoo Tábor-Větrovy zahrnuje asi 20 hektarů plochy
autor: Jan Kopřiva
Spustit audio