Změny v jízdním řádu zlepší spojení do škol a zaměstnání

24. únor 2006

Změny jízdního řádu na jihočeských železnicích, které začnou platit od neděle, lidem usnadní hlavně cestu do zaměstnání a do škol. Rozsah regionální dopravy zůstane zachován, cestující čeká jedna novinka v dálkové dopravě a řada změn u osobních vlaků, díky nimž na sebe budou lépe navazovat přípoje.

Změny jsou reakcí hlavně na žádosti o lepší spojení do škol a zaměstnání. České dráhy teď vyhověly městu Soběslav, odkud jezdí obyvatelé do práce v Sezimově Ústí. Časně ráno tam nejede žádný osobní vlak, proto bude nyní v Sezimově Ústí zastavovat ve 04:53 rychlík jedoucí z Českých Budějovic. Asi minutové zpoždění, které tím vznikne, vyrovná vlak na nádraží v Táboře, kde bude stát kratší dobu. "Našimi častými zákazníky jsou žáci a studenti, proto se nyní řada změn dotkne vlaků využívaných k cestě do škol," řekl ČTK zástupce ředitele odboru osobní dopravy a přepravy generálního ředitelství Českých drah pro jižní Čechy Jiří Kafka. Upřesnil, že snazší cestu budou mít například žáci dojíždějící do Třeboně, Vodňan či studenti cestující do Plzně. Například v Třeboni začne vlak jezdit o zastávku dál až k lázním, takže děti už nebudou muset chodit téměř čtyři kilometry do centra města.

Studenti se nyní dostanou ze Strakonic do Plzně s jediným přestupem, čím dráhy vyplnily žádost Strakonic, Katovic a Střelských Hoštic. Vyslyšely i petici obyvatel Petříkova, což je jediná obec na trati z Českých Velenic do Budějovic, která nemá autobusové spojení s Budějovicemi. "Posunuli jsme odjezd vlaku tak, aby děti mohly přijet do školy s větším předstihem," vysvětlil Kafka. Odpolední odvoz žáků z Vodňan, kteří nestíhali oběd ve školní jídelně, vyřeší změna požadovaná obcí Číčenice.

České dráhy rovněž zlepšily dopravu zaměstnanců do průmyslové zóny, která se u Písku rozrůstá natolik, že v tomto místě možná vznikne nová zastávka.

Denně najezdí vlaky v jižních Čechách téměř 17.000 kilometrů. Většina změn v regionální železniční dopravě se promítla do jízdních řádů autobusové dopravy. Termín pro další úpravy je 28. květen, obyvatelé mohou své požadavky adresovat Českým drahám či Jihočeskému kraji.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio