Živitelka představí více firem

24. srpen 2005

Letošní 32. ročník mezinárodního agrosalonu Země Živitelka představí 520 firem z 20 zemí. Do jihočeské metropole tak přijede více vystavovatelů než loni, kdy se jich prezentovalo 497. Novinářům to řekla ředitelka pořádající a.s. Výstaviště České Budějovice Marcela Payerová. Výstavu si chce podle ní letos prohlédnout i prezident Václav Klaus. Sedmidenní výstava začíná ve čtvrtek dopoledne.

Země Živitelka nabídne tradičně novinky z rostlinné a živočišné výroby, zemědělské techniky, lesního a vodního hospodářství a dalších oborů. Nově představí oblast agroturistiky. Návštěvníky čekají kromě jiného Národní dožínky, folklorní festival, či soutěž Miss Živitelka. Neděle bude patřit Dni Jihočeského kraje a Horních Rakous. Počet vystavovatelů a rozloha výstavních ploch se oproti minulému ročníku, kdy agrosalon přilákal 110.000 lidí, zvýší. Své výrobky budou firmy prezentovat na 28.500 metrech čtverečních. "Nově se zde objeví firmy z Ukrajiny," řekla Payerová. Mottem letošního ročníku je stejně jako loni Budoucnost českého zemědělství a českého venkova. K němu se bude vztahovat odborný program, v němž nechybějí semináře a besedy. Jeho součástí bude také společná schůze představenstva a dozorčí rady Agrární komory ČR za účasti ministra zemědělství Petra Zgarby, který při slavnostním zahájení udělí tuzemským výrobcům značku Klasa. Ta je určena mimořádně kvalitním domácím potravinám a zemědělským produktům.

Spolupořadatelem výstavy je ministerstvo zemědělství, které vyhlašuje soutěž Zlatý klas o nejlepší novinky a výrobky v zemědělství. "Prozatím je přihlášeno 27 exponátů," dodala Payerová. Na pořádání se také podílí Agrární komora ČR a ministerstvo pro místní rozvoj, poprvé také ministerstvo životního prostředí. Dvaatřicátý ročník Země Živitelky zahájí ve čtvrtek dopoledne premiér Jiří Paroubek. Výstava potrvá do 31. srpna.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio