Zimní střediska opět zaplnili milovníci lyžování

23. leden 2006

Vynikající sněhové podmínky přilákaly o víkendu do šumavských horských středisek v Jihočeském kraji stovky lyžařů. Přestože hlavně v sobotu vydatně sněžilo a foukal silný vítr, u lanovek a vleků se tvořily i několikaminutové fronty. Například na Zadov na Prachaticku si našlo každý den cestu kolem 1500 až 2000 lyžařů. ČTK o tom informovali provozovatelé areálů.

Nápor lyžařů se obešel bez většího počtu úrazů. V sobotu zasahovali členové zadovské horské služby u zraněného pětiletého chlapce, který pravděpodobně utrpěl zlomeninu bérce. "Otec si ho odvezl na rentgen do Vimperku," řekl ČTK Jan Štoural z horské služby. Na Zadově vyjíždějí její pracovníci během zimní sezony průměrně ke 120 úrazům. U snowboardistů jde zejména o zlomeniny zápěstí. Častým zraněním jsou i otřesy mozku, zlomeniny končetin a řezné rány. Sjezdovky na Zadově pokrývá kolem 120 centimetrů sněhu, okolo nich leží až metr. Jezdí všechny vleky i sedačková dráha na Churáňov. Správci areálu upravují svahy dvakrát denně. V sobotu projeli až 50 kilometrů běžeckých stop. "Hodně lidí přilákaly i víkendové závody psích spřežení. Parkoviště praskala ve švech," řekl ČTK vedoucí provozu v tamním sportovním areálu Luděk Sáska.

Podobně rušno bylo i v dalším oblíbeném šumavském středisku Skiareálu Lipno v Kramolíně na Českokrumlovsku, kde v neděli kolem čtvrté odpolední naměřili dokonce minus 11 stupňů pod bodem mrazu. Návštěvníky čekalo na 90 centimetrů sněhu na svazích. V provozu jsou všechny sjezdovky i vleky. Radost může běžkařům kazit jen skutečnost, že tři z pěti běžeckých okruhů jsou kvůli popadaným stromům stále uzavřeny. "Upravujeme proto i okruhy na loukách u frymburského hřiště a u lipenské Mariny. Vše rolbou pro klasiku i bruslení. Dnes jsme napočítali kolem 1500 lyžařů," řekl v neděli ČTK Luboš Krejsa ze společnosti Lipno Servis.

Vynikající sněhové podmínky panovaly také na dalších místech kraje, například na Libínském Sedle u Prachatic či na menších sjezdovkách na Českobudějovicku a Českokrumlovsku.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio