Země živitelka opět zaplní českobudějovické výstaviště

24. srpen 2004

Ve čtvrtek v Českých Budějovicích začne mezinárodní výstava Země živitelka. Na letošním 31. ročníku představí novinky z rostlinné a živočišné výroby, zemědělské techniky, potravinářství, lesního a vodního hospodářství a dalších oborů 497 vystavovatelů. Na dnešní tiskové konferenci to řekla ředitelka pořádající akciové společnosti Výstaviště České Budějovice Marcela Payerová.

Počet vystavovatelů a rozloha výstavních ploch se oproti loňskému ročníku, kdy se na Zemi živitelce představilo 645 firem, snížil. "Je třeba připomenout, že my máme dohody o dvouletém cyklu vystavování dovozců a výrobců zemědělské techniky. V praxi to znamená, že když je pořádána v Brně výstava Techagro, tak tito vystavovatelé mají dohody, že půjdou jen na brněnské výstaviště," řekla Payerová. Dodala, že tomu tak není ve všech případech a ze 40 firem, které jsou v oboru mechanizace významné, se budou letos zhruba dvě třetiny na Země živitelce prezentovat. Mottem letošního ročníku agrosalonu je stejně jako loni Budoucnost českého zemědělství a českého venkova. K tomuto tématu se bude rovněž vztahovat odborný program, do jehož koncepce se zapojily ministerstvo zemědělství, ministerstvo pro místní rozvoj a agrární komora. Tradičně se také uskuteční soutěž o nejlepší výrobky a novinky v zemědělství nazvaná Zlatý klas.

Pro širokou veřejnost je připraven kulturní program, například tradiční Národní dožínky, soutěž Miss Země živitelka 2004, a první ročník folklorního festivalu K Budějicům cesta. V dětském koutku zabaví děti divadelní soubory a nejrůznější soutěže. Jednatřicátý ročník Země živitelky bude zahájen za účasti ministra zemědělství a premiéra ve čtvrtek dopoledne. Výstava potrvá do 1. září.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio