Železniční stanice v Ražicích má nové zabezpečovací zařízení

4. listopad 2004

Nové zabezpečovací zařízení v železniční stanici Ražice na Písecku nahradí práci 13 pracovníků drah. Místo složitého mechanického systému nyní výhybky a další prvky na osmikilometrovém úseku ovládá jediný počítač. Někteří ze zaměstnanců z Ražic a Skal, kteří nyní v těchto stanicích nejsou potřeba, obdrželi kompenzace, další přešli do jiného zaměstnání, často v rámci Českých drah. ČTK to řekl starosta Ražic Jaroslav Němejc.

Podle něj je nový systém důležitý, ale obec by uvítala, kdyby dráhy více investovaly také do rekonstrukce budovy železniční stanice, která za posledních několik desítek let nedoznala změn. Nutná je oprava sociálního zařízení, oken, fasády a obec by chtěla i nové občerstvení. "Chceme tady rozvíjet turismus a je pro nás docela důležité, aby hosté, kteří přijedou, se měli kde občerstvit," upozornil starosta. Podle Václava Šťastného ze Správy železniční dopravní cesty bylo v rámci rekonstrukce nutné provést rozsáhlé odvodnění celé stanice, která byla výrazně podmáčená. Spodní voda napadala komunikační kabely a urychlovala stárnutí systému. Opraveny byly také čtyři mostky a přejezdová zařízení.

Investice za 111 milionů korun by měla zrychlit průjezd vlaků až na stokilometrovou rychlost. Placena byla z prostředků na opravy po předloňských povodních, jež trať částečně poničily. Zabezpečovací zařízení je nyní ve zkušebním provozu. V budoucnu by na trati z Plzně do Českých Budějovic mohly soupravy jezdit rychlostí až 120 kilometrů za hodinu.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio