Ze střechy českobudějovické radnice zazněla státní hymna. Jihočeské divadlo tak vzdalo poctu 17. listopadu

18. listopad 2020 09:20

Přímo ze střechy českobudějovické radnice zazněla v úterý večer státní hymna. Živě ji zahrál orchestr opery Jihočeského divadla. Netradičním způsobem tak oslavil Den boje za svobodu a demokracii.

„Poslední fráze české hymny je skoro jako poslední frází ukolébavky, ať se nám dobře spí, ať je nám dobře, ať je s naším národem pánbůh a ať je s ním mír,“ popisuje dva své oblíbené závěrečné takty státní hymny Tomáš Ondřej Pilař, umělecký šéf opery Jihočeského divadla.

Ze střechy českobudějovické radnice v úterý večer zazněla státní hymna. Jihočeské divadlo tak vzdalo poctu 17. listopadu

Skladbu Kde domov můj zahráli členové orchestru v žesťovém provedení a s jedním činelem živě bez nazvučení. Akustika náměstí to totiž umožňuje. Jak se tento nápad zrodil, popisuje ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek:

„Kdyby byl normální den bez epidemiologických opatření, tak bychom pořádali společně s Milionem chvilek pro demokracii a Pamětí národa České Budějovice už pátý ročník průvodu  Rozsviťme demokracii.“

K průvodu se v posledních letech připojovala až tisícovka lidí. Proto organizátoři hledali jinou možnost, jak si 17. listopad připomenout. A přidala se k nim i další divadla, hymna tak zazněla z mnoha míst po celé České republice.

Poděkovat těm, kteří pomohli vybojovat demokracii, a svobodu přišli na českobudějovické náměstí stovky lidí. A podle potlesku se zdálo, že hymna skutečně byla slyšet v každém jeho rohu.

Celou reportáž Kristýny Barchini si můžete poslechnout online nebo si ji stáhnout do svých počítačů k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio