Zdena Kolářová: Návody

11. červen 2020

Přiznám se, že nesnáším luštění návodů na používání různých spotřebičů, i když si uvědomuji, že bez nich to prostě nejde. Naštěstí většina praček, myček a vysavačů pracuje na podobném principu, takže je při výměně ovládám celkem intuitivně.

Když jsme nedávno instalovali novou kuchyni, rozhodla jsem se, že stařičkou mikrovlnku vyměním, i když funguje, protože bylo vidět, že už má nejlepší léta za sebou.

Naše nová fešanda je z nerezu a má všelijaká hejblata, kterými si můžete usnadnit vaření. Všechno se na ní dá přednastavit a načasovat. Svítí, píská, ukazuje čas a kdovíco ještě. Jen s rozmrazováním potravin mám nějaký problém já, nebo ona.

Teď jsem měla víc času, tak jsem vylovila krabici, kde máme návody na všechny naše pomocníky, a řekla si, že na ten rozmrazovací fígl přijdu. Ouha, brožurka o mikrovlnce tam byla, včetně informací, kolik má příkon, jak se připojuje, ale návod jak nastavit funkce, tam nebyl.

Nevadí, vygůglim si jej, řekla jsem si. Zadala výrobce, typ, číslo a rozklikla patřičný článek. Vyskočila na mne  tabulka se sdělením, že ji, včetně svého e-mailu a telefonu mám vyplnit. Když jsem to neudělala, návod nebyl.

Naštvala jsem se a zkusila všechny možné varianty, které mi odkazy nabízely, abych se k návodu dostala. U tohoto výrobce všude totéž. Chceš návod, dej nám kontakt. Nějak jsem nepřišla na záhadu, proč není na internetu možné stáhnout si všeobecnou informaci, za kterou návod k použití přístroje považuji.

Možná, že tudy vede cesta k hlasům, které vám v telefonu nabízejí výhodné tarify, vymáhání dluhů či lepší sazby na odběr plynu, a neodpoví vám na otázku, jak se k vašemu číslu dostali.

Takže zkazky o tom, jak jsou chráněna osobní data, beru s rezervou. Když mi mobil s hlasem nabízejícím cosi, co nepotřebuji, nezazvoní přímo u oběda, tak už ani moc nenadávám.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.