Zastupitelka Nové Pece přišla o mandát

8. červen 2005

Ředitel jihočeského krajského úřadu Jan Stráský kvůli střetu zájmů zrušil mandát zastupitelky Nové Pece na Prachaticku, která je zároveň ředitelkou tamní základní školy. ČTK o tom informovala mluvčí úřadu Maria Ptáčková. Jedná se o první případ v jižních Čechách, minulý pátek zrušil šéf jihomoravského úřadu mandáty dvou vyškovských zastupitelů. Podle nového zákona o střetu zájmů nemůže být zastupitel města nebo pověřené obce zároveň ředitelem obecní příspěvkové organizace.

Stráský pravděpodobně bude muset zrušit mandáty i dalších zastupitelů. "Některá obecní zastupitelstva sice už tuto záležitost vyřešila sama, ale víme, že v některých městech a obcích se rozhodli ponechat řešení střetu zájmu až na rozhodnutí ředitele krajského úřadu," uvedl Stráský. Jeho rozhodnutí by mohl ještě zrušit krajský soud. Podle starosty Nové Pece Pavla Štětiny jsou právě ředitelé škol či jiných institucí v malých obcích nejvzdělanějšími a nejváženějšími občany. "Bez nich je problém sestavit kvalitní kandidátku," řekl ČTK Štětina. Nový zákon je podle něj snahou o ovlivnění volebních výsledků v průběhu volebního období. Zastupitelstva odvolání svých členů ve střetu zájmů podle něj nepodpoří také proto, že hrají o čas, než o stížnosti senátorů proti novele rozhodne Ústavní soud.

Krajský úřad ve svých Informačních listech vyzval všechna jihočeská města a obce, aby mu do 17. června nahlásily případy střetu zájmů u svých zastupitelů. Poté ředitel úřadu vyzve starosty, aby svolali mimořádné jednání zastupitelstva, které by mělo rozhodnout o zrušení mandátu. Pokud nerozhodne do 21 dnů, o mandáty zruší šéf krajského úřadu.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio