Zastupitelé schválili vznik společnosti Letiště České Budějovice

1. březen 2005

Jihočeský kraj založí společně s městem České Budějovice akciovou společnost Letiště České Budějovice. Společnost má převzít provoz současného armádního letiště v Plané u Českých Budějovic. Pro založení společnosti dnes hlasovalo 46 ze 47 přítomných krajských zastupitelů. Zastupitelstvo na ně uvolnilo rozpočtovou rezervu 1,3 milionu korun.

Společnost podle radního Pavla Pavla vznikne proto, aby udržela provoz letiště do doby, než bude zhotovena kompletní studie, která zastupitelům nabídne vhodné varianty budoucího řešení. Studie bude obsahovat finanční analýzu, proveditelnost a podnikatelský záměr. Studie také rozhodne o dalším využití letiště. Armáda by ho měla opustit do konce roku, řekl Pavel. Vytvořením společnosti chce kraj zachovat kontinuitu provozu. Radní se obávají toho, že v případě přerušení leteckého provozu by letiště mohlo ztratit svůj statut a zcela zaniknout. Podle hejtmana Jana Zahradníka je letiště významným subjektem pro rozvoj regionu. Kraj se od roku 1992 pokoušel s armádou dohodnout na smíšeném provozu na letišti, kdy by jej mohla využívat jak civilní, tak vojenská letadla. Ministerstvo obrany však s tímto řešením nesouhlasilo. Kraj s ministerstvem jedná také o bezúplatném převodu letiště. Armáda ale zvažuje možnost plochu rozparcelovat a prodat po částech. Podle radních by to však znamenalo konec letiště a snaží se získat přinejmenším tu část, která tvoří provoz letiště.

Loni v květnu se kraj a město dohodly, že budou o letišti v Plané jednat společně. Prioritou obou subjektů je zachování leteckého provozu - smíšeného, či civilního. V akciové společnosti budou mít zatím oba subjekty 50procentní podíl. Nebrání se však spolupráci s dalšími obcemi. Představenstvo společnosti bude pětičlenné. Dva zástupce bude mít ve vedení kraj, dva město a jeden by měl být odborník, který je držitelem licence leteckého provozu. Dozorčí rada společnosti bude devítičlenná.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio