Zástupci Svazu měst a obcí se sešli s jihočeskými starosty, projednávali i chodníkovou novelu

18. březen 2009

Jihočeští starostové se v úterý v Českých Budějovicích radili se zástupci Svazu měst a obcí. Ten totiž v souvislosti s rozpočtovým určením daní zareagoval na stížnosti malých obcí, že na rozdíl od velkých měst nedostávají tolik peněz, kolik na služby státu skutečně potřebují.

Vznikla tedy analýza opravdových výdajů a potřeb obcí, která by měla uspíšit změnu výpočtu vyplácení příspěvků třeba na vydávání různých potvrzení nebo průkazů.

Pro změnu, kterou by novela o rozpočtovém určení daní přinesla, je rozhodně i starosta Křemže na Českokrumlovsku Josef Troup: "Například u nás současný příspěvek pokryje sotva dvě třetiny nákladů. Zbytek jde samozřejmě z obecního rozpočtu, a to je vlastně placení státní služby. Objednanou služby by měl stát uhradit stoprocentně."

Na setkání také zazněl fakt, že hospodářská krize se už promítá do příjmů některých měst a obcí. Tvůrci jejich rozpočtů nepředpokládali problém propadu příjmů. Od místopředsedy Svazu měst a obcí Jaromíra Jecha k tomuto problému zaznělo: "Obce by měly daňové příjmy získat v roce 2010, ale reálně budou mít pokles v roce 2009. A to v souvislosti s tím, že mají nasmlouvány veřejné zakázky, stavby a opravy, tak bude určitý problém. Proto obcím říkáme, že by své příjmy měly oproti loňsku redukovat, aby se nedostaly do problémů."

Jedním z velmi živých témat na včerejším setkání starostů Jihočeského kraje v Českých Budějovicích byla takzvaná chodníková novela. Ta přesouvá odpovědnost za schůdnost komunikací z vlastníka přilehlé nemovitosti na vlastníka komunikace, ve většině případů tedy města a obce.

Svaz měst a obcí s ní nesouhlasí a hodlá u senátorů a případně i u prezidenta apelovat na její zrušení. Města a obce se obávají zejména vyšších nákladů v současné těžké ekonomické situaci.

Senátor a starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa k návrhu svého stranického kolegy Jaroslava Kubery dodal: "Ta Kuberova novela je o sejmutí odpovědnosti z občanů za to, že když si někdo na městském chodníku před jejich domem někdo zlomí nohu, tak občan za to bude souzen. To je meritum věci. Rozumím tomu, že se starostové obávají vzrůstu nákladů na údržbu komunikací, ale dovedu si představit dohodu s občany, že když nezvedneme daň z nemovitosti, tak si dál budou uklízet chodníky sami, ale odpovědnost za případný úraz bude mít město, které je pojištěné. V každé obci najdete někoho, kdo z objektivních důvodů chodník před svým domem nedokáže uklidit."

Novelou se senátoři začnou ve středu zabývat ve výborech, senát jako celek by ji měl projednávat příští týden.

autoři: Pavlína Fendeková , Petra Matoušková
Spustit audio