Zástupci Českého rozhlasu přivezli na jih Čech opět Betlémské světlo

21. prosinec 2016

Betlémské světlo si už po osmadvacáté odnášejí obyvatelé Jihočeského kraje do svých domovů. Slavnostní předání „Světla přátelství“ se uskutečnilo ve středu odpoledne v katedrálním kostele sv. Mikuláše v Českých Budějovicích.

Se souborem adventních písní vystoupil dětský pěvecký sbor Jitřenka pod vedením sbormistryně Elvíry Gadžijeva. Český rozhlas České Budějovice vysílal z kostela přímý přenos, slavností diváky i posluchače provedl redaktor Filip Černý.

Až do Štědrého dne si každý může Betlémské světlo, které si lidé po celém světě předávají jako důkaz dobré vůle, odnést z katedrálního kostela sv. Mikuláše a z recepce Českého rozhlasu České Budějovice v ulici U Tří lvů 1.

Do jižních Čech Betlémské světlo doputovalo ze slavnostního předání v budově veřejnoprávního rozhlasu ORF v Linci. Plamen, symbolicky zažehnutý v Betlémě na místě narození Ježíše Krista, přivezl redaktor Filip Černý se světlonoši Jáchymem a Vojtou v úterý večer.

Historie
Myšlenka Betlémského světla vznikla v roce 1986 ve studiu hornorakouského ORF v Linci. Plamínek, zažehnutý v místě narození Ježíše Krista v Betlémě, nazvaný Světlo přátelství, putuje z Izraele letecky ve speciálním bezpečnostním obalu do Lince, odkud se předává do dalších zemí světa. Každoročně Světlo přátelství slavnostně přebírá Český rozhlas České Budějovice a přiváží jej do České republiky. Betlémské světlo se na Štědrý den rozhoří v téměř 30 evropských zemích. Je ohromující, jak člověk 21. století, který je schopen domluvit se v téže minutě s opačnou stranou zeměkoule, opatruje symbolický plamínek, hřeje jej v dlani a strachuje se, aby cestou nezhasl a nepřetrhl tak řetěz vzájemného lidského pochopení.

Světlonoši Jáchym a Vojta odcházejí s Betlémským světlem ze studia ORF v Linci
autor: Miroslav Tichák
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.