Zápisy do prvních tříd budou později. Rodičům to nevadí, ředitelé škol nadšení nejsou

25. únor 2017

Předškoláci se letos budou těšit k zápisu do základní školy o něco déle. Zatímco loni byl termín na začátku ledna, v letošním roce se posunul až na duben. Hlavním důvodem je vhodný čas k ověřování školní zralosti dítěte. Někteří rodiče i pedagogové tuto změnu ale považují za zbytečnou.

„Jakub dovednostně nijak nepokulhává, avšak paní logopedka nám doporučila s nástupem do školy ještě počkat kvůli určité sociální nezralosti. Má problémy se změnou činnosti, s rychlejší adaptací na novou situaci,“ popisuje Andrea, maminka, která proto bude pro svého téměř šestiletého syna žádat odklad.

Podle ní posunutý termín zápisu v jejich případě nic nezmění. „Určitě ty tři měsíce jsou na dítěti předškolního věku hodně znát, ale otázka je, jestli zrovna my v těch oblastech, které se nám zdají nedozrálé, uděláme takový pokrok, že nám to pomůže rozhodnout,“ říká.

Zástupce ředitele pro první stupeň na českobudějovické Základní škole Dukelská Karel Hájek ve změně termínu zápisů velký význam nevidí. „Za ty tři měsíce dítě určitě nevyzraje jak po stránce logopedické, tak po stránce sociální, možná malinko dovednostně,“ komentuje.

Ředitel školy Zdeněk Hnilička ze změny rozhodně nadšený není. „Není dán pevně termín ukončení odkladů, což znamená, že škola může až do začátku nového školního roku čekat na vyřízení odkladů. Pokud žák nebude mít vyřízený odklad, tak by mu samozřejmě škola měla držet místo v dané třídě. V našem případě by to byla komplikace, protože bude větší počet žáků, kteří by k nám chtěli jít, než můžeme přijmout. Tím pádem by zase ostatní žáci čekali na to místo, nebo by nastoupili na jinou školu,“ vysvětluje.

Rodiče musí přihlásit děti k zápisu v době od 1. do 30. dubna.

Spustit audio