Zámek v jihočeské Třeboni je otevřený i v zimě. Kdysi býval zimní rezidencí Schwarzenberků

1. březen 2020

Když nebudeme počítat Pražský hrad, najdeme rozlohou největší české hrady na jihu Čech. Český Krumlov, Jindřichův Hradec a Třeboň. Ty všechny jsou jen o něco málo menší, než bývalé sídlo českých králů. A do Třeboně se na prohlídku můžete vydat v podstatě kdykoliv. A to nejenom do exteriérů. Zámeckými komnatami se totiž provádí po celý rok.

Zámek přiléhá k jihozápadní straně třeboňského náměstí a má převážně renesanční podobu. Jeho původ je ale starší, ve středověku na jeho místě stával panský dvorec, později přebudovaný na kamenný hrad.

Zásadní osobou v historii zámku byl ale renesanční velmož Petr Vok z Rožmberka. Ten se totiž rozhodl, že se Třeboň stane jeho sídlem. Začal tedy nepříliš pohodlný hrádek stavebně rozšiřovat a přebudovávat na přepychové bydlení.

V přestavbách pokračovali i další Rožmberkové. Když v druhé polovině 16. století hrad vyhořel, rozhodl se Vilém z Rožmberka povolat italského stavitele Antonia Ericeru a předělat celou stavbu v duchu tehdejší módy na renesanční zámek v italském stylu.

Schwarzenberská hrobka

Po vymření Rožmberků zámek přešel na Švamberky a po třicetileté válce ho získali Schwarzenberkové. Do rozvoje zámku během jejich správy ale neblaze zasáhlo 20. století. Za pozemkové reformy ve 20. letech byla Schwarzenberkům vyvlastněna podstatná část jejich zemědělské půdy. Z třeboňského panství jim tak zůstala pouze budova zámku, která byla nakonec v letních měsících pronajímána jako hotel.

Během okupace zámek zabralo gestapo a škola nacistického letectva. Po válce byla na zámek dosazena Národní správa a krátce nato byl areál zestátněn zvláštním zákonem Lex Schwarzenberg, stejně jako zámky v Hluboké nad Vltavou a Českém Krumlově.

Dnes třeboňský zámek spravuje Národní památkový ústav. V zámeckých budovách se návštěvníci provádí po několika prohlídkových trasách. Aktuální informace o vstupném a návštěvní době najdete na webových stránkách www.zamek-trebon.cz/cs.

autor: Filip Černý
Spustit audio