Zámek v Českém Krumlově přivítal letošního návštěvníka číslo 450 000

7. listopad 2017

Rekordní počet návštěvníků za posledních dvacet let zaznamenal zámek v Českém Krumlově. V úterý dopoledne ho navštívil letošní 450 tisící návštěvník.

Je jím Tomáš Komorouz ze Svitav, který přijel s partnerkou Michaelou Rybákovou. Od kastelána Pavla Slavka dostali knihu o zámku a příslib zvláštní zámecké prohlídky nepřístupných míst.

„Musíme určitě přijet ještě jednou,“ řekla Michaela Rybáková. „Vezmeme našeho syna, on je takový technický typ, tak určitě budeme chtít vidět něco, co běžně nevidí. Potrápíme kastelána mnoha otázkami a budeme chtít vidět zákoutí, která nejsou běžně přístupná,“ dodal Tomáš Komorouz.

Kastelán vidí za rekordní návštěvností několik skutečností. „Fenomén památky UNESCO, autenticita, komplexnost celého místa. Český Krumlov je stálice tradičních kultivovaných hodnot, a to znamená, že nemá o návštěvníky nouzi,“ komentoval.

„V loňském roce jsme v tuto dobu vítali čtyř set tisícího návštěvníka, takže ten nárůst padesáti tisíc naznačuje vzrůstající trend,“ dodal Pavel Slavko.

Už teď má plnou hlavu plánů, které určitě přilákají další návštěvníky. „Připravujeme další projekty - horská zahrada, zahradní muzeum, pavilon Belárie, abychom vždy měli dobré jméno a hlavně aby lidé vždy objevovali a poznávali něco nového,“ připomněl.

Do Hradního muzea a zámecké věže Českém Krumlově se letos můžete podívat až do 22. prosince.

Spustit audio