Zámecká vodárna v Hluboké nad Vltavou ze šestnáctého století bude už brzy zase plně funkční

15. únor 2021 11:17

Památkáři v únoru dokončí její opravu za víc než pět milionů korun. Vodárna se třemi Francisovými turbínami z roku 1908 pak zámku znovu zajistí zásobování užitkovou vodou z řeky Vltavy.

Ve spodní části zámecké vodárny v Hluboké nad Vltavou natáčela Jitka Cibulová Vokatá se Zdeňkem Vaindlem při osazování částí turbín. Některé díly váží i jednu tunu. Při instalaci a přepravě si památkáři pomáhali různě, ať například kladkostrojem, nebo vodou:

„Zkusili jsme zajímavější a unikátnější přesun těchto těžkých věcí a využili jsme, že dřevo plave,“ popisuje Zdeněk Vaindl a dodává: „Nechali jsme zaplavit spodní část vodárny a doprava byla po vodě. Dá se říci, že třeba jednou rukou jsme dokázali odtlačit 500 kilo těžkou část trámu.“

Opravují se nejenom zdi, podlahy, trámy, ale i turbíny. V průběhu staletí totiž doznala vodárna zásadních změn. Je tedy třeba vyměnit nejen sto let starou podlahu.

„Původně to byly nějaké dřevěné objekty, ty se při různých povodních zničily. Tento barokní domeček je z poloviny 18. století a to technické vybavení ze cirka z roku 1908.“ dodává kastelán Martin Slaba.

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio