Základní škola Máj II. zřídila třídu pro romské děti

14. září 2005

V českobudějovické základní škole Máj II. vznikla speciální třída pro romské děti. Náměstkyně českobudějovického primátora Vlasta Bohdalová o jejím vytvoření rozhodla mimořádně až po začátku školního roku, když tam zjistila velké rozdíly ve schopnostech žáků běžné první třídy. Někteří rodiče kvůli tomu podle ní dokonce chtěli odhlásit své děti.

Novou třídu navštěvuje 19 romských dětí, většina z nich má problémy s češtinou. "Učitelé zjišťovali školní zralost žáků a objevily se tam velké problémy, protože jsou to většinou děti, které nechodily do mateřských škol," řekla ČTK Bohdalová. Podle jejího předpokladu by se propast mezi schopnostmi dětí natolik prohlubovala, že by se už koncem září navzájem při výuce brzdily. Třída funguje čtvrtý den. Ředitelka základní školy Máj II. Marie Nedvědová dnes ČTK řekla, že učitelce pomáhají dvě vysokoškolsky vzdělané asistentky. "Předpokládáme, že děti získají skutečně základní vzdělání, ne že jen splní povinnou školní docházku," uvedla.

Škola má letos 52 prvňáčků, jedna třída je určena mimořádně talentovaným dětem. V Českých Budějovicích nyní další třída pro romské děti neexistuje. V minulosti byly v mateřské i základní škole, ale podle Bohdalové už tam byl tento problém vyřešen.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio