Zákaz názvu „pomazánkové máslo“ se citelně dotkne také jihočeské Madety

18. říjen 2012

Česko dnes u Soudního dvora EU prohrálo v letitém sporu o pomazánkové máslo.

Tímto způsobem není podle soudu tento český výrobek možné označovat, neobsahuje totiž dostatečné množství mléčného tuku, jak požadují unijní předpisy. Podle nich jde o „roztíratelný tuk“.

Generální ředitel mlékárny Madeta Milan Teplý v tom vidí snahu zlikvidovat tradiční český výrobek, o který je zájem i jinde ve světě.

„Je to bojkot českých výrobců, kteří uvedli na trh velmi kvalitní výrobek. Ono je na tom pikantní především to, že ta stížnost do Evropské komise vznikla v České republice. Vznikla zde lobbistická skupina se snahou povalit ve prospěch tukového průmyslu tento výrobek. V komisi si o nás musí myslet, že jsme totální blbové,“ říká Teplý.

Spotřebitel dokáže podle něj naprosto jasně rozlišit mezi pojmy „máslo“ a „pomazánkové máslo“ a žádná záměna či zmatení pojmů tady nehrozí. Případnému soudnímu verdiktu se ale podřídí.

„Já jsem to před třiceti lety pomáhal uvést do života a končím mlíkařskou kariéru tím, že se pár neználků v městě moudrosti zvaném Brusel rozhodlo, že to nemůže být máslo. Máme připraveny náhradní varianty, ale mě se z toho zvedá žaludek. U nás je to zvyklost, je to místní specialita a lituji těch, kteří nám z centra unie rozkazují, jestli smíme tento výrobek nazývat pomazánkovým máslem, nebo ne,“ rozčiluje se Teplý.

Madetu bude likvidace starých obalů a tisk nových stát odhadem několik stovek tisíc.

autor: Ivan Mls
Spustit audio