Zájem o literaturu má v Budějovicích oživit zajímavá hra

11. duben 2005

Čtenářská hra Knihotoč, jejímž cílem je oživit zájem o literaturu, začíná dnes v Českých Budějovicích. Lidé najdou na různých místech ve městě knihy, které si budou moci vzít, přečíst a pak je opět vrátit do oběhu.

"Podstatou této časově neomezené hry je číst knihy a pak je pouštět dál do světa, pokusit se sledovat, kudy putují, kdo je čte a co si o nich myslí," řekla ČTK jedna z organizátorek Lenka Housková. Snahou je vrátit knihy na veřejnost a připomenout, jakou radost četba skýtá. Zájemci mohou najít nebo zanechat knihy v kavárnách, čajovnách, ale i na zcela nečekaných místech, jako jsou sedadla autobusů, lavičky či hospodské stoly. Nebudou to však knihy zapomenuté, nýbrž volné, což se pozná podle speciální nálepky.

Knihotoč je česká varianta akce, která se koná již několik let v USA, Francii a Itálii a šíří se po celém světě. Český Knihotoč poprvé roztočilo loni v únoru Občanské sdružení pro literaturu v Praze. V Českých Budějovicích na dnes naváže sdružení básníků KRB, které uspořádá v 17:00 happening a od 20:00 literární čtení v kavárně Měsíc ve dne.

Komunikaci hráčů umožňují webové stránky www.knihotoc.cz. Na nich lidé najdou i štítky, jimiž označí své knihy, které chtějí do akce věnovat. Do českobudějovického Knihotoče přispělo především nakladatelství Petrov, další zájemci o partnerství se mohou hlásit na adrese iliteratura@seznam.cz.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio