Žádné nástroje, jen pět mužských hlasů a zazpívat zvládnou vše od klasiky po metal. To je Hlasoplet

16. prosinec 2015

Hudbu, jakou moc často neslyšíte, si můžete užít v podání mužského vokálního kvintetu Hlasoplet. Jedná se o takzvanou acappella skupinu. Tvoří ji pět mužů, kteří nevyužívají žádné hudební nástroje a vystupují jenom se svými hlasy.

„Pouze pět mužských hlasů, to je sestava, jaká se u nás moc často neslyší. Myslím si, že pro posluchače to může být zajímavý zážitek,“ říká člen Hlasopletu Zdeněk Lahoda.

Jeho slova potvrzuje textař Vilém Dubnička. „Když jsem poprvé slyšel kluky zpívat, strašně jsem se smál. Je to, jako když slyšíte skvělý vtip. Koukal jsem jako zjara, hledal hudební nástroje a zjistil, že všechnu tu hudbu dělá jen pět chlapů na místě, a to je fakt nádherný,“ komentuje.

Podle svých slov také zjistil, že vokální zpívání není žádná nuda. „Vždycky jsem si představoval, že je nějaký chór, nic moc zábavného, ale na koncertě Hlasopletu se všichni baví. Je to strašně vtipné, moderní, lidi to vtáhne,“ dodává Vilém Dubnička.

Sestavit acappella skupinu ale není nic jednoduchého. „Teď jsme chtěli přibrat další členy, protože vystupujeme víc a víc a potřebovali bychom takovou střídačku, ale je to problém. Sehnat někoho, kdo by se chtěl zapojit a zároveň ladil do našeho souzvuku, je strašně složité. O to víc si vážíme toho, že jsme se před dvanácti lety v Plzni divadle takhle všichni sešli,“ říká Zdeněk Lahoda.

Hlasoplet podle něj dokáže zazpívat prakticky cokoli, od klasiky až po metal. Skupina má i vlastní repertoár, což je u acappela souborů výjimečné. Vyšla již například vánoční deska Betlém.

„Vidina psaní vánoční desky mě ze začátku nelákala. Myslel jsem, že to bude na jedno brdo, ale potom jsem hledal témata a zjistil, že je spousta zajímavých konotací, spojení. Najednou jsem měl hroznou radost, že se mohu vyjádřit k tomu, co člověk zažívá každý rok. Na desce jsou vtipné písně jako Plzeňská koleda nebo Kantáta v A-Tur, v níž se vůl a kráva baví o tom, jak jdou obětovat sami sebe Ježíškovi,“ popisuje Vilém Dubnička.

Pro Hlasoplet je kromě samotných písní důležitá i jevištní podoba vystoupení. Posluchači si tak mnohdy užijí i malé divadlo. „Máme to štěstí, že si dovedeme ze sebe udělat srandu,“ komentuje Zdeněk Lahoda. Například na koncertě k desce Jedním tahem členové skupiny předvádějí i malé činoherní akce, z nichž divák může vyčíst příběh, který propojuje jednotlivé písně.

autoři: Radim Bártů , Andrea Poláková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.