Zábavu i poučení najdete na zahradě v jihočeském Strmilově Pod křídly draka

30. květen 2018
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Vydáme se do jižních Čech, kousek od Jindřichova Hradce. Podíváme se do Strmilova, který je doslova rájem pro místní děti. Jejich školka je totiž obklopená zahradou, která skýtá tolik zajímavostí a možností her, že pobyt na ní by vydal pomalu na celý den.

Na ceduli hned u vchodu do zahrady u strmilovské mateřské školy otevírá svou tlamu drak. A v plamenu, který mu šlehá z chřtánu, se píše: Poznávání je složitá cesta a žádá si oběti. Rodiče, nezlobte se, když přijdeme domů špinaví od hlavy až k patě. Stojí to zato! A pod nápisem je ještě malá douška: Kdo si bude stěžovat, bude sežrán. Zatím ale prý žádné dítě nepřišlo k úhoně, i když pár rodičů už mělo na mále.

Netradiční zahrada pro malé děti nazvaná Pod křídly draka stojí u školky od roku 2015. Její cestičky vedou po půdorysu dračího těla a procházka po nich nabízí celou škálu zážitků. Malí návštěvníci si mohou jednak vyzkoušet všechny své smysly, tedy hmat, zrak, sluch, čich a chuť, a také zjistit, jak se projevují čtyři živly, čili vzduch, oheň, voda a země. Vedle obligátní klouzačky a pískoviště tak na hřišti najdou třeba podzemní telefon, pumpu na vodu, ohniště, větrné kolo nebo záhony se spoustou jedlých rostlin, které si děti samy zasadily.

Dračí hlava v malém vydání

Strmilovská zahrada má certifikát Ukázková přírodní zahrada. Primárně sice slouží žákům mateřské školky, ale paní učitelky se nebrání ani dalším návštěvníkům. Jen je potřeba se předem telefonicky domluvit na návštěvě. Anebo si počkat na každoroční Víkend otevřených zahrad. Ten se koná obvykle v červnu a strmilovská přírodní zahrada Pod křídly draka se do něj pravidelně zapojuje.

autor: Filip Černý
Spustit audio