Za prací dojíždí stále více Jihočechů

22. březen 2005

Ochota Jihočechů dojíždět za prací mimo domov roste. Do jiného města na jihu Čech jezdí do zaměstnání asi 119.000 lidí, z toho více než polovina směřuje za hranice vlastního okresu. Za deset let tak počet dojíždějících stoupl zhruba o 7000 osob. Od počátku 90. let také vzrostl počet lidí vyjíždějících za zaměstnáním do zahraničí, zjistil Český statistický úřad.

"Nejméně se za prací mimo město jezdí z Českých Budějovic, kde je nejvíce pracovních příležitostí," řekla dnes novinářům Dana Špilauerová z krajské reprezentace ČSÚ. Na postoj lidí k dojíždění měl podle ní vliv vývoj ekonomické situace v kraji a osamostatnění více než 50 obcí po roce 1991. "Větší nabídka pracovních míst je samozřejmě ve větších městech," uvedla Špilauerová. Rozdíl je podle odborníků také ve výši platů, kromě toho jsou lidé ochotnější pracovat přes týden ve městě a na víkendy jezdit domů. Oproti roku 1991 se snížil počet cestujících v rámci okresu a zvýšil se naopak přesun zaměstnanců z jiného okresu či do jiných krajů.

Podle údajů ČSÚ téměř dvě třetiny z cestujících lidí jsou muži. "Ženy mají úlohu hlavně v domácnosti a při péči o děti, a tak často volí i práci v místě bydliště, i když mají vyšší kvalifikaci," uvedla Špilauerová. Z hlediska věku převažují osoby ve věku od 40 do 49 let. Více než třetina lidí jezdí za prací autem, nejvíce osob při cestě do zaměstnání ale podle Špilauerové stále preferuje veřejnou hromadnou dopravu. Necelých šest procent osob chodí do práce pěšky. V rámci Jihočeského kraje jezdí lidé za prací ve všech městech a obcích, nejvíce mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem a také mezi okresy Písek a Strakonice. Pokud vyjíždějí mimo kraj, nejčastěji z Českých Budějovic, Písku a Tábora do Prahy. Do práce za hranicemi míří asi 2,5 procenta lidí.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio