Z křižovatky u Lčovic někdo ukradl takzvaný brzdový kámen

8. březen 2017

Celých 200 let stál u Lčovic na Prachaticku takzvaný brzdový kámen. Místní si pilíře s kamennou hlavicí vážili a pečovali o něj. Na křižovatce u cesty ze Strakonic směrem do Vimperka a dál do Bavorska totiž pomáhal vozkům už za Marie Terezie.

V minulosti kámen označoval místo, kde vozkové měli začít brzdit. Orientaci usnadňoval i současným řidičům. Jenže teď ho někdo ukradl. Podle místních asi skončil jako ozdoba u někoho na chalupě.

„Na Silvestra nám tenhle brzdový kámen sestřelil maďarský kamion. Kámen tam den ležel, jeho hlavici jsme zavčasu odnesli, ale říkali jsme si, že to hlavní tělo snad nikdo nevezme, když je tak těžké. A bohužel stalo se,“ vypráví místostarosta Lčovic Ivan Müller.

Krádež rozčílila starousedlíka Václava Haladu. „Je to lumpárna, co jiného můžu říct. Nikdo chudý to neudělal, to zase musel být někdo zazobaný, aby si vyzdobil svojí chaloupku. Mám vztek, ani nevíte jaký. Tam muselo něco zacouvat a minimálně dva až tři lidi ho zvednout, protože byl těžký. Když jsme ho stavěli, tak jsme na to museli být tři,“ říká.

Kámen měl na křižovatce dosud svůj smysl. „Ta křižovatka je lomena doleva, sem dolů je to dost prudce doprava, takže z toho horizontu shora není vidět, ta cesta je potom ponořená skoro za tím polem. Každý, s kým mluvíte, říká, že ten kámen chybí. Byl to takový orientační bod, že mají odbočit před tím kamenem, aby nesjeli někam do příkopu,“ vysvětluje Václav Halada.

Místostarosta Ivan Müller zloději vzkazuje, že pokud chce ulevit svému svědomí, měl by kámen vrátit. „Nedělali bychom z toho nic, pokud se ten kámen objeví v brzké době před obecním úřadem. Vrata do areálu jsou otevřená, nikdo ho nebude sledovat, kdyby třeba měl strach z toho, že ho někdo pozná,“ dodává.

Tato výzva bude platit, i když obec kvůli krádeži podá trestní oznámení.

autor: Václav Malina
Spustit audio