Z hnízda v Blatné zmizeli čápi. Záhadu se snaží rozluštit ornitologové i rybáři

14. únor 2016

Čápi v Blatné jsou českou raritou: na rozdíl od všech ostatních čápů v zimě neodlétají do teplých krajin. To platilo od roku 2006 až do letošní zimy. Tentokrát ale zmizeli ze svého hnízda. Blatenští rybáři i ornitologové se snaží záhadu rozluštit.

„Oni mají možná nějakou lepší předpověď. Minulý týden byla zveřejněna předpověď na celý únor, a ta je velice příznivá, ale k čápům asi nedorazila, nebo mají nějakou jinou a možná nás ještě zima překvapí,“ říká s úsměvem zootechnik společnosti Blatenská ryba Karel Nussl.

Teorií, proč čápi letos v zimě na komíně blatenského lihovaru nejsou, je několik. „Slyšel jsem, ovšem je to nezaručené, že se strkali nahoře na komíně a jeden spadl do komína. Potom se tady tomu druhému nelíbilo a odletěl,“ říká Karel Nussl.

Pravděpodobnější verzi nabízí ornitolog Petr Pavlík. „Samice byla před rokem 2006 zvyklá odlétat na jih, je tedy možné, že se po těch letech zimování opět přidala k jiným táhnoucím čápů. A samec mohl udělat to samé,“ říká.

Jestli je čapí pár živ a zdráv, poznají blatenští obyvatelé až na jaře. Všichni doufají, že se na komíně lihovaru objeví na přelomu března a dubna.

Spustit audio