Z bývalé školy v Zálezlech na Prachaticku bude turistická ubytovna

14. březen 2018

Obec Zálezly na Prachaticku dokončuje rekonstrukci bývalé školy. Řemeslníci v budově, kterou postavil architekt Národního divadla Josef Zítek, dokončují interiér. Zvenku je už opravená.

Pamětní deska připomíná, že bývalá škola byla postavena v roce 1872, jedná se o nemovitou kulturní památku. „V roce 2011 jsme rekonstruovali střechu a fasádu, nyní děláme vnitřní úpravy,“ říká starosta Josef Kouba.

V prvním nadzemním podlaží je dosud poznat, že tu byly třídy. Objekt se ale mění na turistickou ubytovnu. „Ze tříd a příslušenství děláme tři samostatné garsonky, abychom podpořili krátkodobé i dlouhodobější ubytování a turistický ruch v obci,“ vysvětluje starosta.

Zálezly podle něj mají pro rozvoj turistického ruchu dobré podmínky. „Máme tu přírodní koupaliště, nově postavené tenisové kurty, v obci je obchod, hospoda, v okolí ukrutně krásná příroda,“ vyjmenovává.

V interiéru bývalé školy už firma dodělává zednické práce, obklady koupelen a kuchyní. „Udělali jsme podlahy, příčky, stropy, zateplení, kompletní renovace. Zbývá udělat čisté podlahy, vymalovat, dočistit špalety po oknařích a dodělat koupelny,“ popisuje pokrývač Lukáš Ungurean.

Vše by mělo být hotové do konce dubna a připravené na turistickou sezónu. Celkové náklady na proměnu školy, která ukončila svoji činnost v roce 1976, se vyšplhaly na tři miliony korun. Historie školství v Zálezlech se tak zřejmě provždy uzavřela, ale budova začne novou etapou.

autor: Václav Malina
Spustit audio