Workshop fotografického festivalu Fotojatka zavedl účastníky na periferii Budějovic

29. duben 2013

Ani letos jihočeské krajské město neušlo fotografickému festivalu Fotojatka 2013. Ty se na jihu Čech konaly už po sedmé.

Fotografie zavedly diváky do různých koutů skutečného světa, za hranice naší reality nebo ukázaly veselé i smutné lidské příběhy. Tradičně si Fotojatka vyhradila 3 dny – ve čtvrtek navnadila venkovní projekcí fotek z minulého roku.

Páteční večerní program v kině Kotva patřil letošnímu ročníku. Byla představena například série portrétů Jana Langera, který klade fotky stoletých Čechů vedle jejich snímků z mládí, dokumentární a konceptuální fotografie kladenského patriota Jiřího Hankeho, vítěze World Press Photo 2012 Kanaďana Donalda Webera se sérií mrazivých snímků z výslechů nebo Nicka Veaseye z Velké Británie, který se rozhodl rentgenovat cokoli od plastového kelímku po autobus plný mrtvých lidí.

V sobotu přišla na řadu praktická část, workshop Impulzzz. Každý si mohl vyzkoušet schopnosti fotit téměř čímkoli na zadané téma, v určitém prostoru a daném čase. Letos si organizátoři připravili opět vypečené úkoly – v oblasti konečné zastávky autobusu č. 3 měly zpracovat dvě témata: Konečná a Použitá krajina (zde bylo třeba vytvořit sérii).

Sobotní program doplnily dvě přednášky – o fotografování a fotografii pohovořili maďarský výtvarný fotograf Akos Czigany a známý český fotograf Evžen Sobek.

autor: Jiří Čondl
Spustit audio