Vždycky jsem se ptala proč Anežka, ne proč my, říká o postižení dcery zpěvačka Michaela Gemrotová

3. leden 2024

Na kontě má muzikály jako Fantom opery, Angelika nebo Bídníci. Má sice vystudovaný operní zpěv, ale umí přeskakovat z žánrů do žánru a chtěla být jako Lucie Bílá. Plánuje sólovou dráhu a založila Nadaci Anežka.

Michaela Gemrotová vyrůstala v hudební rodině. Odmala zkoušela zpívat různé žánry, ale nemohla si vybrat. „Rodiče nakonec rozhodli, že budu dělat klasický operní zpěv. Ale rozhodně mě nikdo nenutil.“ Záběr žánrů má opravdu velký. „Doufám, že mám ty věci nacvičené tak, že to nikoho neuráží. Ale asi ze mě nikdy nebude metalistka nebo soulová zpěvačka.“

Za studium zpěvu je vděčná. „Zpívat může každý, ale ne každý umí zpívat školeně. A moc školených hlasů už kolem sebe nevídám. Ale nechci se nikoho dotknout. Jsem ráda, že teď už i mladí umělci začínají přemýšlet, jak u zpěvu dýchat. Když je špatná technika, můžou to velice rychle odskákat hlasivky,“ varuje zpěvačka.

První CD

Na své první CD si počkala. Nazpívala z toho za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu a vyjde na podzim. Předtím uskuteční svůj velký sólový koncert 3. června 2024 na Žofíně. Mezi hosty nebudou chybět Marian Vojtko nebo Václav Noid Bárta.

„Muzikály už spíš upozadím. V divadle Broadway je mi moc dobře, ale přece jen ta sólová dráha se dá trochu líp naplánovat.“ Jednu z písniček věnovala dvouapůlleté dceři Anežce, která se narodila po velkém krvácení do mozku a s následky bojuje dodnes.

Nadace Anežka

Péče o Anežku zpěvačce vytěžuje veškerý čas. Po dvou letech, kdy s manželem zjistili, co všechno péče o dítě s hendikepem obnáší a kolik dětí podobnou pomoc potřebuje, založili Nadaci Anežka. „Vytyčili jsme si, že bude pro děti s pohybovým hendikepem do 18 let. Ale máme tam i psychologickou pomoc nebo školení lékařů. Citlivý přístup lékaře je také nesmírně důležitý.“

Jako rodiče si prošli velkým šokem, když těhotné zpěvačce na magnetické rezonanci lékaři potvrdili rozsáhlé krvácení do mozku plodu. „Nakonec jsme se k tomu postavili tak, že bude zdravá. Vždycky jsem se ptala proč Anežka, ne proč my nebo já. To ona si ten hendikep nese do života. Rodič si to nese s ním, ale je dospělý a může si to zdůvodnit.“

Díky profesionálnímu vedení jejich dcera dělá velké pokroky a na první pohled její postižení není ani vidět. „Ona je velký dříč, ale už toho cvičení má taky plný zuby, tak letos možná trochu zvolníme. Do toho má teď období vzdoru, tak ji nechci naštvat dřív, než je potřeba,“ říká už s úsměvem zpěvačka.

Michaela Gemrotová a Alex Mynářová

Byla v něčem Anežka jiná, když přišla na svět? Jaké prognózy jim dávali lékaři? Co prozradila o projektu, který chystá na svůj velký koncert? A dala si nějaké novoroční předsevzetí? Poslechněte si v rozhovoru u Alex.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.