Výtěžek z vánoční dražby v Písku dostanou nemocné děti

9. prosinec 2004

Téměř 150.000 korun vynesla Vánoční dražba ve prospěch ústavů sociální péče Zběšičky a Duha v Písku a Dětské psychiatrické léčebny v Opařanech, která se včera konala v Písku. Lidé si mohou výrobky nemocných a postižených dětí z těchto ústavů v píseckém kině Portyč zakoupit do 22. prosince.

"Princip spočívá v tom, že výtvarné práce dětí z ústavů nabídneme občanům v prodejní výstavě i v přímé aukci," řekl novinářům autor myšlenky Radek Kočí. Dodal, že veškerý výtěžek se rozdělí mezi ústavy, pořadatelé se totiž v akci angažují bezplatně. Letošní ročník výstavy zdobí malby na hedvábí a sklo, keramika, předměty zdobené ubrouskovou technikou, květinové vazby a další. Podle zástupců ústavů mají postižené děti z vlastní tvorby velkou radost. "Dívky rády malují či vyšívají, chlapci zase spíše kreslí obrázky a vytvářejí kovové šperky. Vidí-li nakonec, že jejich práce má úspěch, je to pro ně velké zadostiučinění," řekl ředitel Ústavu sociální péče ve Zběšičkách Pavel Pecháček. Děti z tohoto ústavu loni v dražbě bodovali například perníkovou chaloupkou. Děti z písecké Duhy se naopak věnují hlavně malbě. Různé techniky ovládají děti z Dětské psychiatrické léčebny Opařany. Umění jim pomáhá zbavovat se nejrůznějších trápení.

Akci letos doplňuje výstava fotografií Daniela Kaifera, který zdokumentoval život postižených dětí v ústavech. "Naším cílem je totiž nejenom postižené a nemocné děti podpořit, ale také napomoci tomu, abychom se my ostatní s nimi dokázali sžít. Koupit si výrobek anonymního dítěte je snadné. Podívat se mu do očí může být mnohem těžší," uzavřel Kočí.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio