Výstaviště přišlo kvůli povodním o tržby

28. listopad 2002

S výjimkou agrosalónu Země živitelka, který byl na přelomu srpna a září kvůli záplavám zrušen, zajistila letos a.s. Výstaviště České Budějovice konání všech plánovaných akcí. Země živitelka však pro firmu představuje zhruba 40 procent tržeb, takže povodně se do jejího hospodaření promítnou poklesem obratu asi o 40 milionů korun. Společnost tak zřejmě neudrží pozici druhé největší veletržní správy v ČR.

"Pavilony jsou v provozu a fungují i grafické dílny, ale s následky záplav se budeme vyrovnávat ještě dlouho. Věřím, že příští rok uvedeme areál společně s pojišťovnou do původního stavu," řekla na tiskové besedě ředitelka a.s. Výstaviště Marcela Payerová. "Podle odhadu vykážeme za letošní rok ztrátu 28 milionů korun, kterou budeme nahrazovat mnoho let," doplnila.

Tržby společnosti dosáhly loni 93 milionů korun a její ztráta činila 977.000 korun. V předchozích letech vytvářelo Výstaviště pravidelně zisk. "Úsporná opatření se dotknou především nákladů na služby. Uvažujeme o mírném nárůstu cen výstavních ploch, ale vstupné příliš zvyšovat nechceme," uvedla Payerová k plánům na příští rok. Zdrojem prostředků na další rozvoj by mohl být také prodej nevyužívaných ploch v severní části výstavního areálu. Výstaviště zrušilo od příští sezony výstavy Stavba - For Arch jižní Čechy, Thermoklima, Svět elektro a Ekostyl, které pořádalo souběžně. "Stavebních výstav je dost a tato přehlídka nebyla dost reprezentativní. Výstavy neměly šanci na rozvoj, takže se raději soustředíme na jiné akce," vysvětlila ředitelka. Letošní sezonu uzavře českobudějovická společnost Adventními trhy a výstavou Móda show, které se konají od 28. listopadu do 1. srpna. Představí se na nich 210 vystavovatelů.

autor: čro čb
Spustit audio