Výstavba dalších bloků JETE může pomoci zmínit dopady hospodářské krize

14. březen 2009

Budoucnost české energetiky musí být spojena s jadernou energií. To jsou slova premiéra Mirka Topolánka, která zazněla tento týden na energetickém kongresu v Praze. Podle jeho slov je jádro alfou a omegou dalšího vývoje.

Kromě jádra by se měly podporovat úsporné a nízkoemisní technologie. Hovoříme-li ovšem o jádru, pak jedním dechem musíme také dodat Temelín. Stále častěji přitom zaznívají hlasy, že dostavba elektrárny by byla i jedním z léků na současnou ekonomickou krizi.

To, že dostavba jaderné elektrárny Temelín by mohla pomoci české ekonomice v současných potížích, si myslí i stínový ministr průmyslu a obchodu, sociální demokrat Milan Urban: "Urychleně zahájit výstavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína je právě to, co potřebujeme. Protože to jsou zakázky do jisté míry hlavně pro české firmy a pro jejich zaměstnance. Tyto dva bloky jsou určitě v hodnotě přes 200 miliard korun. Podle mého názoru je možné i v administrativních krocích využít ty nejdelší lhůty, ale ty nejkratší. To když se stane, tak výstavbu bloků v Temelíně i po dohodě s krajem a lidmi je možné uspíšit."

Jihočeský hejtman Jiří Zimola v této souvislosti dodal, že kraj se nebrání podpoře dostavby jaderné elektrárny. Už v tomto směru zahájil i jednání s potenciálním investorem, tedy se společností ČEZ. Svůj souhlas ale podmíní určitými požadavky.

"Výměnou za to chceme investice do zanedbané infrastruktury, ať už je to dálniční síť, která nejen že je nevyhovující, ale v podstatě neexistující. Musíme si uvědomit, že také bude potřeba někudy reaktor přivést, a to bude velký technický oříšek. S ČEZem jednáme i o dalších benefitech pro Jihočeský kraj, už se sice nedostaneme do situace slibů levnější elektrické energie vzhledem k situaci v distribuční síti, ale můžeme se dostat do situace, kdy stát a potažmo ČEZ nám výrazně přispějí na to, aby se v jižních Čechách lépe žilo," doplnil jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Nyní je stavba nových jaderných bloků posuzována z hlediska dopadu na životní prostředí v takzvaném procesu EIA.

autor: Ivan Mls
Spustit audio