Výstava maleb lidí s autismem upozorňuje na důležitost porozumění

5. duben 2019

V dubnu nabízí galerie Českého rozhlasu České Budějovice malby klientů českobudějovického Auticentra. Obrázky dětí i dospělých s autismem doplňují fotografie z výtvarné terapeutické dílny.

Vernisáže výstavy ve čtvrtek 4. dubna se zúčastnil zakladatel nadačního fondu AutTalk Ján Sokol, který pomáhá rodinám s autismem po celé České republice. Na zahájení vystoupil také dětský sbor s hudebním doprovodem.

Posláním výstavy je upozornit veřejnost na problematiku autismu a dalších neurovývojových postižení a zviditelnit činnost organizace Auticentrum, která se v současné době stará již o 72 klientů s poruchou autistického spektra.

Cílem je také pomoci lidem s autismem zapojit se mezi své vrstevníky a podpořit rodiny, aby neuvízly v sociální izolaci z důvodu náročné péče o dítěte s autismem.  

Výstava Rozsviť se modře se koná v rámci mezinárodní kampaně na podporu porozumění lidem s autismem. Světový den autismu připadá na 2. dubna, kdy se významné budovy po celém světě rozsvěcují modře. V Českých Budějovicích je každoročně 2. dubna v podvečer rozsvícena modře českobudějovická radnice. 

Plakát na výstavu maleb klientů Auticentra ČB

V měsíci dubnu pořádá Auticentrum také osvětové akce jako Modrý běh nebo konference Život s autismem na Jihočeské univerzitě. 

O klientovi Auticentra České Budějovice Matýskovi, který nerozumí řeči, a v důsledku toho je agresivní, sebepoškozuje se a rodina si s ním neví rady, byl ve spolupráci se spolkem Děti úplňku natočen dokument. Nadační fond AutTalk přispěl rodině Matýska na péči a současně přispěl Auticentru finanční částkou na nákup automobilu pro klienty, kteří nezvládají jízdu hromadnými dopravními prostředky. 

Výstavu Rozsviť se modře můžete navštívit v budově Českého rozhlasu České Budějovice do konce dubna.

autor: Miroslav Tichák
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.