Vysočinka si pod vedením Tomáše Vodrážky několikrát zahrála v USA a okouzluje milovníky dobré hudby i po celé Evropě

4. únor 2021

Víte, že od dob, kdy se skladba Volá trubky hlas poprvé rozezněla na vlnách tehdy Československého rozhlasu, už uběhlo přes padesát let? A stále ji hrají nejen taneční orchestry, ale i mnohé dechové kapely. V jižních Čechách ji proslavila Budvarka.

Jedním z důvodů úvodní připomínky je fakt, že po celý rok 2021 budu Dechovkovinky zpestřovat méně známými nahrávkami Budvarky, neboť se tato věhlasná jihočeská dechovka letos stala osmdesátnicí. Bude tomu tak i v těchto Dechovkovinkách. Ale nejen to.

Výročí

Právě v den premiéry tohoto pořadu je 45 let kapelníkovi Vysočinky, tenoristovi Tomáši Vodrážkovi (na snímku). Tuto úspěšnou malou partu založil v roce 1997 se svým spolužákem z českobudějovické konzervatoře Pavlem Jechem.

Ten se zde příliš dlouho neohřál, ale Vysočinka pod vedením Tomáše Vodrážky okouzluje milovníky dobré hudby po celé Evropě a několikrát si zahrála i v USA. Tomáš pečuje o hudební dorost na ZUŠ v Humpolci a je také mým rozhlasovým kolegou v Českém rozhlase Vysočina. Přejeme mu i za vás, aby mu elán a zdraví hodně dlouho vydržely. V nahrávce Vysočinky k tomu v Dechovkovinkách zazní Směs klasiků české dechovky, jak ji sestavil a upravil právě Tomáš Vodrážka.

A to není zdaleka všechno, v Dechovkovinkách vzpomeneme i na bývalého kapelníka Žadovjáků Antonína Krista i na autora populární hudby Ladislava Štaidla. A kromě jmenovaných kapel se můžete těšit na mládežnický dechový orchestr Junior, Úhlavanku, Lácaranku a Mistříňanku. 

Celé Dechovkovinky Zdeňka Voráče si můžete poslechnout online.

Spustit audio