Vycházkový okruh Jindřichovým Hradcem láká na tři kilometry plné památek

2. květen 2017
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Pouhé tři kilometry měří vycházkový okruh jihočeským Jindřichovým Hradcem. Na jeho projití je ale dobré si vyšetřit raději několik hodin. Historické centrum města je totiž plné památek i nečekaných zajímavostí a byla by škoda je jenom tak minout.

Výchozí a zároveň konečný bod trasy se nachází na Masarykově náměstí, před budovou, ve které se kdysi scházeli městští ostrostřelci. Odtud cesta vede k bývalému františkánskému klášteru a dále do rozlehlého parku u řeky Lužnice. Z něj se nabízí nezvyklý pohled na ostroh s jindřichohradeckým hradem. Ten je po pražském a českokrumlovském třetí největší u nás.

Dalším lákadlem na trase vycházkové stezky je v dlažbě vyznačený patnáctý poledník, který Jindřichovým Hradcem prochází. Ten sice ve skutečnosti vede trochu jinudy, než byl tady vyměřen, ale i tak ho turista překročí. Dokonce je možné si ve městě zakoupit certifikát o překonání patnáctého poledníku, ne nepodobný potvrzení o překonání rovníku mořeplavcem.

Návštěvníci Jindřichova Hradce by si pak rozhodně neměli nechat ujít muzeum s Krýzovo jesličkami, největším mechanickým betlémem na světě, a také návštěvu kláštera řádu německých rytířů. Zdi klášterního kostela totiž zdobí středověký bestiář. Vyznavače techniky zase potěší dodnes fungující Křižíkova vodní elektrárna. Jindřichův Hradec byl po Praze druhým městem u nás, kde se v ulicích začalo svítit elektřinou.

Zámecký mlýn

U většiny zastávek na vycházkovém okruhu se s danou památkou můžete seznámit díky informačním panelům. Samotná trasa není nijak zvlášť značená, je proto dobré vzít si na procházku plán města.

autor: Filip Černý
Spustit audio