Vos je letos extrémně mnoho. Může za to teplá zima

14. srpen 2015

Letošní horké léto je nejenom ve znamení koupání, ale také neustálého boje s vosami. Kvůli teplé zimě je jich víc, než je běžné. Nedostatek potravy a vody v přírodě je navíc láká k lidským obydlím.

Lidé tak často kolem sebe máchají rukama a snaží se hmyz odehnat. „Když budete úspěšní a vosu trefíte napoprvé otevřenou dlaní za letu, tak je to v pořádku. Když ale neuspějete a budete hodně mávat rukama, vosa se bude cítit ohrožená a žihadlo použije,“ radí entomolog Aleš Bezděk.

Vos je podle něj opravdu hodně. Tento jev se ale pravidelně opakuje. „Pokud je mírná zima, tak to přezimování přežije velké množství oplodněných samic, které pak vytváří hnízda,“ vysvětluje.

Záchranáři v letošním roce zaznamenali více alergických reakcí po bodnutí hmyzem. Kvůli extrémnímu suchu se totiž lidé a vosy častěji setkávají. „Dospělá vosa se živí nektarem nebo medovinou, a protože v suchém počasí nic nekvete, rostliny jsou povadlé, vyhledává obydlená místa. Vosy jsou tak častěji okolo odpadkových košů a na terasách restaurací, kde dopíjí zbytky sladkých limonád. Také častěji létají k vodě, takže je potkáváme u rybníků,“ říká Aleš Bezděk.

Vosy můžete od sebe odehnat pomocí hřebíčkového nebo citronelového olejíčku, které vám poslouží jako skvělé přírodní repelenty. Stejnou službu udělá i bazalka nebo česnek

Spustit audio