Volyňskou školu v přírodě získal v dražbě polský podnikatel

18. říjen 2004

Rozsáhlý areál školy v přírodě ve Volyni na Strakonicku, který patřil Ústeckému kraji, vydražil minulý pátek za 32 milionů korun polský podnikatel Jerzy Bydlowski. Chce z něj do příštího roku vybudovat největší centrum pro postižené a týrané děti v Evropě. Muž je však znám již několika podobnými projekty, které se nakonec neuskutečnily. Podle jihočeského vydání MF Dnes mu proto ne všichni na volyňské radnici věří.

Podle deníku Bydlowski slibuje, že příští rok o Vánocích bude centrum otevírat generální tajemník OSN Kofi Annan a ve Volyni bude žít 500 dětí z Česka, Slovenska či Maďarska. Opravený areál, který čeští diváci znají například jako italské zemědělské družstvo z Troškova filmu Slunce, seno, erotika..., by měl podle nového majitele dát práci 70 až 120 lidem. Podnikatel slibuje, že na projekt sežene peníze od Evropské unie. Již před dražbou prohlásil, že má peníze přislíbeny na 99 procent. Autor ale připomíná, že podnikatel již zkoušel podobné projekty na Moravě a nikdy z nich nic nebylo. Například před třemi lety podle listu sliboval v Ivančicích na Moravě desetimilionový dar na rekonstrukci domu dětí. V Oslavanech zase údajně jako předseda firmy Eltus tvrdil, že si pronajme jejich zámek a investuje do něj 200 milionů korun.

Někteří volyňští zastupitelé muži nevěří. Přestože ještě před dražbou do města přijel prezentovat svůj projekt, zůstávají mnozí na pochybách. Například místostarosta Volyně Karel Uhlík listu řekl, že si o Bydlowském zjišťoval některé podrobnosti a není si úplně jist jeho podnikatelským záměrem. Polák se však hájí tím, že neuskutečněné projekty na Moravě nebyly jeho chybou, ale chybou poslankyně, která "jen slibovala peníze, ale nedodala je". Podle listu je Bydlowski bývalý pedagog a v ČR žije již patnáct let. Provozuje internetové rádio upozorňující na problémy v domovech důchodců či dětských domovech. K tomu je předsedou správní rady nadačního fondu Yannis.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio