Vojenská posádka opouští Písek

25. červen 2004

Jen několik dní chybí do chvíle, kdy jihočeský Písek opustí poslední voják zdejší posádky. Celkem jich odejdou asi tři stovky. Odchod vojska je součástí reformy armády, kterou zpracovalo ministerstvo obrany. Přestože armáda fakticky zmizí, radnice chce bojovat o každého vojáka, aby v Písku zůstal. "Důležité je, kdo kde chce žít, ne jestli armáda končí," řekl na rozlučkové tiskové konferenci starosta města Luboš Průša.

Podle něj se část vojáků, kteří přecházejí například do Strakonic nebo do Bechyně, rozhodla zabydlet v Písku a raději dojíždět, než se stěhovat. Stejně tak zde zakořenili i vojáci, kteří přes týden budou v jiných posádkách po celé ČR. "My tu soutěž nevzdáváme, armáda z města určitě nezmizí," soudí Průša. Jeho slova potvrzuje i velitel písecké posádky a 2. mechanizované brigády Milan Kavoluk, který z armády spolu s asi tuctem dalších odchází úplně. "Já tady zůstávám a chci tomu městu pomáhat jako civilní osoba," prohlásil přešlým hlasem před novináři. Na otázku, co bude dělat, odpověděl: "Nevím, půjdu na pracák a budu přemýšlet." Přestože Průša chápe odchod armády jako ztrátu kupní síly, na kterou se dosud město mohlo spolehnout, vidí v něm také výhody. Radnice totiž dostala přislíbeny rozsáhlé areály kasáren, které nyní hodlá proměnit v součást města. "Ze začátku jsem z toho byl vzteklý, teď už to vidím pozitivně," přiznal starosta. Podle něj bude lepší, když město budovy kasáren účinně využije, než aby chátraly v rukou armády, která do nich poslední dva roky již neinvestovala. S vojáky se ve čtvrtek na písecké Velké náměstí přišla rozloučit asi tisícovka lidí. Před radnicí se seřadili všichni, kteří v Písku za posledních deset let sloužili. Slavnostní rozlučku vystřídal raut a v noci ohňostroj na starém mostě.

Armáda z Písku odchází postupně již od devadesátých let minulého století. Zatímco před patnácti lety ve městě sloužilo na 1000 vojáků, v červenci tu nebude ani jeden. Vojáci přiznávají, že rozhodnutí o odchodu přišlo zrovna ve chvíli, kdy si posádka a radnice začaly rozumět.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio