Vojenská polní kuchyně. Z armádního jídelníčku favorizují strávníci guláš

Ve slovníku je polní kuchyně charakterizována jako mobilní souprava, která rychle a efektivně zvládá vyprodukovat teplou stravu v primitivních podmínkách. Vaření v terénu má ovšem svá specifika a přesná pravidla. Jaké menu se v polních kuchyních připravuje? A jaké pokrmy preferují samotní vojáci?

Armáda ČR zajišťuje pro své útvary stravování většinou přes velké cateringové společnosti, menší část útvarů si drží vlastní kuchyni. Bez polních kuchyní a šikovných kuchařů z vlastních řad se ale vojáci neobejdou. Je tomu tak i v případě 153. ženijního praporu, který sídlí v Olomouci.

Polní kuchyně v praxi

Vedoucím hospodářského družstva ženijního praporu, do jehož pravomoci polní kuchyně spadá, je rotný Bronislav Hanzel, který má za sebou už pětadvacetiletou praxi v armádě a bohaté zkušenosti. „Specifikem polní kuchyně je, že musíte předem připravit jídelníček, nechat si ho schválit a hlavně si připravit veškerý materiál, všechny ingredience, které budete potřebovat. Pokud něco dojde, musíte improvizovat.“

Pokud se domníváte, že se kuchaři v terénu mohou vydat třeba do lesa na sběr lesních plodů, hub nebo na lov zvěře, jste na omylu. „Nic takového není možné, je to z hygienického hlediska přímo zakázané. Dobrý kuchař si ale vždycky poradí.“

Kuchyň na kolech

V automobilové polní kuchyni má kuchař k dispozici všechno, co potřebuje k přípravě jídla pro 50 až 150 strávníků. A možná proto, že chystá jídlo doslova od rána do večera, zde taky přespává.

Polní kuchyně

V armádě se i v polní kuchyni vaří podle schválených norem a receptur, jídelníček se pak řídí jednak typem cvičení, jednak klimatickými podmínkami. Záleží na tom, jestli jde o cvičení, které se odehrává na jednom místě, nebo s přesuny z místa na místo. Výběr jídla ovlivňuje roční období, v jakém se cvičení odehrává. V zimě musí kuchař vojákům dodávat hodně teplých tekutin, vynechávat saláty a vařit vydatná jídla jako například guláše, které ostatně vojáci mají nejraději.

Polní jídelníček

Obsluha polní kuchyně se tedy má co otáčet, aby vojáky v terénu dostatečně nasytila. A jaký je celodenní jídelníček? Snídaně obvykle představuje klasický vojenský trojboj – salám, sýr, vejce. K obědu se podává polévka. Vojáci mají rádi zahuštěné přesnídávkové polévky a jako hlavní jídlo například guláš s knedlíkem. K večeři se servíruje například čočka a v případě druhé večeře následně balíček, který obsahuje smažený řízek s chlebem. Voják si ho bere s sebou do terénu.

A že naši vojenští kuchaři vařit umí, prokázal tým Bronislava Hanzela i v loňském roce na školení maďarských kuchařů. Na rozdíl od české kuchyně je ta maďarská pikantnější, přesto Maďary zaujal český vojenský guláš natolik, že ho s úspěchem připravili i svým nejvyšším představitelům.

autor: av