Vodáci o víkendu odemkli Lužnici

29. březen 2004

Silná vrstva mokrého sněhu na břehu a o metr vyšší hladina vody v korytě řeky tvořily netradiční kulisu sobotního 25. odemykání Lužnice v Suchdole nad Lužnicí na Jindřichohradecku. Poté, co Jan Wipplinger z místního vodáckého klubu otočením obřího klíče ve vodě řeku "odemkl", vydaly se na plavbu do 11 kilometrů vzdálené Majdaleny osádky 50 plavidel.

Vedle Jihočechů a Západočechů nechyběli ani milovníci Lužnice z Prahy, Mladé Boleslavi či Šumperka. Letošní vodácká sezona na nejoblíbenější jihočeské řece tak začala. "Letošní odemykání je atypické tím, že je kolem řeky sníh. Jinak teplota vzduchu a stav počasí odpovídá počátku jara, ale asi 20 centimetrů sněhu, který napadl před třemi dny, z toho vybočuje. Vyšší stav vody by nám až do cíle v Majdaleně neměl způsobit problémy, spíše pojedeme rychleji," řekl ČTK hlavní organizátor Wipplinger. Při zahájení upozornil vodáky na vyšší stav vody a na nutnost dodržovat všechny zásady bezpečné plavby. Sám byl v osádce nafukovacího člunu, který jako záchranné plavidlo konvoj na Lužnici uzavíral. Hladina Lužnice v těchto dnech dosahuje hodnot prvního povodňového stupně. Podle hydrologů však již jihočeské řeky spíše mírně klesají. "Vodácká sezona na Lužnici začne naplno tak v květnu. Dnes jde především o to, být ten první den alespoň chvíli na vodě," vysvětlil Václav Moravec, který přijel z okresu Praha-západ.

Řeka Lužnice, považovaná za vodáckou Mekku, je důležitým zdrojem vody pro rybníky třeboňské pánve. Pramení v rakouské části Novohradských hor, sbírá vody z plochy 4226 čtverečních kilometrů a do Vltavy se vlévá po 187 kilometrech poblíž Týna nad Vltavou. Vodáci zahajují plavbu většinou v Suchdole nad Lužnicí nebo v Chlumu u Třeboně a podle stavu vody mohou plout až k ústí do Vltavy. Přestože většinou je řeka klidná a především o prázdninách ji sjíždějí i méně zkušení vodáci, jsou i na ní nebezpečná místa. Pověstný je mohutný jez Pilař poblíž železniční stanice Chlum u Třeboně, kterému se někdy říká Jez smrti.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio