Vlastníci musí své nemovitosti nově opatřit energetickými štítky

8. leden 2013

Od začátku letošního roku vlastníkům nemovitostí nastává povinnost opatřit energetickým štítkem ty nemovitosti, které budou chtít prodat nebo pronajmout. Tato povinnost vyplývá z novely zákona o hospodaření energií, která vešla v platnost 1. ledna tohoto roku.

„Prováděcí právní předpis je platný až od 1. dubna, to znamená v tomto tříměsíčním období není průkaz nutný, aby byl doložen, pokud si ho kupující nebo nájemci vyloženě nevyžádají,“ upřesňuje ředitelka českobudějovické realitní kanceláře Century 21 Hana Kovandová.

Štítek jsou podle ní auditoři schopni vystavit do dvou týdnů. „Je to malinká úleva pro majitele nebo pronajímatele bytů. Pokud by ke kupní či nájemní smlouvě doložil spotřebu energií za poslední tři roky, tak není třeba průkaz dokládat,“ přibližuje Kovandová.

Pořízení energetického štítku může způsobit komplikace při pronájmu či prodeji nemovitosti nejenom soukromým osobám, ale také městům, která vlastní stovky takových budov.

„Jsou to další finanční prostředky, které budeme muset vynaložit. Bude to agenda, kterou bude muset někdo zpracovávat. To znamená další rozšíření pracovní činnosti, dalších zaměstnanců plus samozřejmě zveřejňování evidence,“ dodala vedoucí správy veřejných statků Magistrátu města České Budějovice Vladimíra Hrušková.

Energetické štítky mají nové nájemce nebo kupující informovat o provozních nákladech nemovitosti na energie, podobně jako dnes štítky na elektrospotřebičích. Toto nové opatření by mělo vést k nižším nákladům domácností či jiných subjektů za energie.

autoři: Jitka Cibulová Vokatá , ak
Spustit audio